Spis Treści
Najlepsze bary mleczne w Poznaniu
Tradycyjna kuchnia polska w najlepszym wydaniu i dodatkowo za małe pieniądze. Z tym przede wszystkim kojarzą się bary mleczne. W ostatnich latach takie lokale zyskały na popularności, a na obiady przychodzą tłumnie głodni klienci.
W Poznaniu tego typu miejscówek zdecydowanie nie brakuje. W każdej części miasta można znaleźć co najmniej kilka barów. Które zasługują jednak na szczególną uwagę? Sprawdziliśmy!
Oto TOP10 najlepszych barów mlecznych w Poznaniu według ocen internautów! Więcej w naszej galerii:
Ranking powstał na podstawie ocen użytkowników wyszukiwarki Google. Ujęte zostały bary mleczne w Poznaniu z oceną nie niższą niż 3,5.
Historia barów mlecznych w Polsce
Pierwszy bar mleczny otworzył w Warszawie w roku 1896 Stanisław Dłużewski. Była to mleczarnia „Nadświdrzańska” z ogródkiem, która znajdowała się przy ul. Nowy Świat.
Krótko po wojnie w Polsce zaczęły pojawiać się podobne do niego małe lokale serwujące dania na bazie nabiału, mąki, kasz i warzyw, głównie ziemniaków i roślin strączkowych. Były one zwykle słabo wyposażone, a wystrój pozostawiał wiele do życzenia, ale miały jedną bardzo mocną zaletę - były tanie. I to właśnie przyciągało klientów.
Menu było zwykle bogate. Można było zjeść tam kilka rodzajów zup, pierogi, naleśniki czy omlety. Na próżno było jednak szukać tam dań z mięsem, ponieważ przez długi czas było ono zbyt drogie. Do picia najczęściej podawano kompoty, kefir i mleko. Czasem można było zamówić je z dodatkiem masła i miodu.
W następujących latach kryzysu popularność barów mlecznych wzrosła jeszcze bardziej, a specjalne rozporządzenia ministerialneregulowały wielkość, skład i ceny potraw, tak by były one dostępne również dla biedniejszych. W okresie PRL nastąpił intensywny rozwój tego typu placówek, w Warszawie w 1972 funkcjonowało aż 41 barów mlecznych.
Poznańskie bary mleczne
W 1. połowie lat 60. XX wieku w Poznaniu było aż 20 barów mlecznych, wszystkie były prowadzone przez Poznańską Spółdzielnię Spożywców Społem. Oto niektóre z nich:
Robotniczy (przy fabryce Cegielskiego)
Fabryczny (na Wildzie)
Parkowy (przy parku Wilsona)
Miniaturka
Studencki (w akademiku przy ul. Dożynkowej)
Wschodni (na Zawadach)
Pływalnia (przy pływalni przy ul. Chwiałkowskiego)
Mleczko
Wyborowy
Przystań
Co wyróżniało bary mleczne podczas PRL-u? Przede wszystkim charakterystyczne talerze i kubki z grubej ceramiki z niebieskimi obwódkami, sztućce zaś często były wyszczerbione. Wskutek słabej wentylacji w sali dla klientów unosiły się zapachy kuchenne.
Współcześnie tego typu lokale wyglądają już zupełnie inaczej. Jest w nich czysto, zastawa jest lepszej jakości, a ponadto, menu jest znacznie bogatsze, m.in. zawiera wiele potraw z dodatkiem mięsa. Nic więc dziwnego, że w ostatnich latach coraz więcej osób decyduje się na wizytę w takim miejscu i z uśmiechem na twarzy do niego powraca.
Jesteś świadkiem ciekawego wydarzenia? Skontaktuj się z nami! Wyślij informację, zdjęcia lub film na adres: [email protected]
![od 16 lat](https://s-nsk.ppstatic.pl/assets/nsk/v1.221.5/images/video_restrictions/16.webp)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?