MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysłowy przepis na kalafiora. Zrób pożywne ragù z kalafiora dla całej rodziny. Ugotujesz je nawet je z łodygą i liśćmi

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wyraziste w smaku ragù z kalafiora to sposób na pomysłowe wykorzystanie dobrze znanego warzywa.
Wyraziste w smaku ragù z kalafiora to sposób na pomysłowe wykorzystanie dobrze znanego warzywa. materiały prasowe wydawnictwo Wielka Litera/Lizzie Mayson
Pyszne i wyraziste w smaku ragù z kalafiora to sposób na wykorzystanie w kuchni całego warzywa. Jego atutem jest możliwość zamrożenia i zjedzenia w ciągu miesiąca. Autorem przepisu jest Max La Manna uznany za jednego z szefów kuchni, który może zmienić przyszłość. W mediach społecznościowych inspiruje do zdrowego gotowania na każdą kieszeń.

W skrócie

Max La Manna za książkę „I gotowe!” otrzymał nagrodę dla najlepszej wegańskiej książki kucharskiej na świecie przyznawanej przez Gourmand World Cookbook Awards. Odznaczanie potocznie nazywane jest kulinarnym Oscarem. Danie pochodzi z tej publikacji wypełnionej pomysłami na ekologiczne gotowanie. We wstępie do przepisu autor stwierdza, że kalafior jest jednym z jego ulubionych składników. Uwielbia jego teksturę za wchłanianie różnych smaków i aromatów, które dobrze się dostosowują do dodatków. Wedle autora przepisu warzywo, może przybrać konsystencję zarówno gładką, jak i kremową, a nawet kruchą i chrupką. Ekspert dodaje, że w tym pożywnym, obfitym ragù, kalafior idealnie zachowuje swoją strukturę. Poznaj przepis na sycące danie z kalafiorem.

Ragù z kalafiora – przepis na apetyczny sos

Liczba porcji: dla 8 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 duży kalafior,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę,
  • 3 posiekane ząbki czosnku,
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 2–3 gałązki świeżego rozmarynu (oderwij i drobno posiekaj igły),
  • 10 łyżek domowego przecieru pomidorowego albo passaty,
  • 100 ml czerwonego wina,
  • 400 g makaronu pappardelle,
  • sól i czarny pieprz.

Do podania:

  • tarty parmezan,
  • kilka liści bazylii.

Jak zrobić ragù z kalafiora?

Sposób przygotowania:

  1. Zmiel w malakserze porcje kalafiora (łącznie z łodygą i liśćmi) na gruboziarnistą masę przypominającą ryż. Przełóż do miski i odstaw.
  2. W dużym rondlu lub żeliwnym kociołku ustawionym na średnim ogniu rozgrzej oliwę i rozpuść masło.
  3. Wrzuć posiekaną cebulę, dopraw solą i pieprzem, smaż do miękkości (około 6 minut).
  4. Dodaj czosnek, suszone oregano i posiekane igły rozmarynu, smaż przez minutę. Dodaj passatę i duś, dokładnie mieszając, przez 2 minuty.
  5. Wrzuć do rondla zmielonego kalafiora, wymieszaj do połączenia składników.
  6. Wlej czerwone wino, duś 3–5 minut, aż alkohol wyparuje.
  7. Zredukuj ogień pod rondlem na czas przygotowywania makaronu.
  8. Ugotuj pappardelle w dużym rondlu z osoloną, wrzącą wodą według instrukcji na opakowaniu.
  9. Gdy makaron będzie gotowy, przełóż go szczypcami do rondla z sosem, wymieszaj całość.
  10. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę wody pozostałej po gotowaniu makaronu.
  11. Nałóż na głębokie talerze, posyp tartym parmezanem i liśćmi bazylii.

Przepis z książki „I gotowe! Proste, atrakcyjne, ekologiczne przepisy kuchni wege” Maxa La Manny udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Wielka Litera.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pomysłowy przepis na kalafiora. Zrób pożywne ragù z kalafiora dla całej rodziny. Ugotujesz je nawet je z łodygą i liśćmi - Strona Kuchni

Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski