Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Poznań: Polagra przyciąga tłumy przedsiębiorców

Paulina Jęczmionka
W otwarciu targów Polagra 2011 uczestniczył prezydent RP Bronisław Komorowski
W otwarciu targów Polagra 2011 uczestniczył prezydent RP Bronisław Komorowski Fot. Paweł Miecznik
Jak jeść zdrowo i ekologicznie? Które produkty spożywcze niebawem podbiją rynek? W co pakować jedzenie, by dłużej było świeże i smaczne? Jakie maszyny i technologie powinni wybrać sprzedawcy i restauratorzy, by ułatwić sobie pracę? I jak prowadzić hodowlę, by zwierzęta przyniosły przedsiębiorcom zyski? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań można znaleźć na targach Polagra - jednej z największych w Europie imprez rolno-spożywczych.

Do stolicy Wielkopolski zjechało ponad 1200 wystawców z 30 krajów. W ramach Polagry równolegle odbywa się sześć różnych wydarzeń, podczas których przedsiębiorcy prezentują ok. 120 nowych, wchodzących na rynek produktów. Biorą też udział w licznych warsztatach i forach dyskusyjnych. A zwiedzający mają okazję sprawdzić, jaką drogę przechodzą produkty spożywcze, zanim trafią na ich rodzinny stół.

PRZECZYTAJ TAKŻE:

Poznań: Prezydent otworzył targi Polagra [ZDJĘCIA]

Mleko prosto od krowy, pachnąca, wędzona kiełbasa, świeżo wypieczony chleb, zmielona przed chwilą kawa, a także co najmniej kilkadziesiąt produktów, które dopiero trafią do polskich domów - to wszystko można zobaczyć, ale i spróbować na targach Polagra-Food, Smaki Regionów oraz Gastro Trendy.

- Przedstawiamy na targach nietypowy jak na tę branżę produkt - krem cukierniczy, który nie zawiera białka mlecznego - mówi Bożena Dobrzyń, prezes spółdzielni mleczarskiej Sudowia z Suwałk, której krem Milla otrzymał Złoty Medal MTP. - Wychodzimy w ten sposób naprzeciw konsumentom z problemami alergicznymi. Patrząc na rozwój branży, znaleźliśmy dla siebie miejsce na rynku, który ma przyszłość.

Wśród innych nowości Polagry-Food można znaleźć m.in. całą gamę cejlońskich herbat, naturalne soki owocowe o właściwościach leczniczych czy nowe odmiany serów pleśniowych.
Targi to także okazja dla przedsiębiorców na wyposażenie swoich zakładów. Wśród technologii nagrodzonych podczas Polagry-Tech jest m.in. maszyna pakująca Multivac, siatka wędliniarska firmy Nomanet z Piekar Śląskich czy kotleciarka poznańskiej firmy Maga. To ostatnie urządzenie potrafi w ciągu godziny rozbić na dowolną grubość ok. 500 porcji mięsa.

- Nasza kotleciarka jest używana w przetwórniach, sklepach i szeroko pojętej gastronomii - mówi Włodzimierz Morawski, właściciel firmy Maga. - Maszyna potrafi rozbić dowolny rodzaj mięsa - czy to wołowinę, wieprzowinę, czy np. kurczaka na dewolaje. Produkujemy ją drugi rok i sprzedajemy już na całym świecie, np. w obu Amerykach, Australii czy południowej Afryce.

Polagra pełna jest też widowiskowych konkursów i warsztatów. W środę w pawilonie 6A MTP przez cały dzień będzie odbywał się Kulinarnych Puchar Polski, a także np. warsztaty kanapkowe, warsztaty parzenia kawy czy Teatr Szkoła Kulinarna "Gastronomia na Obcasach". Targi można odwiedzać w godz. 9-17, a w czwartek - ostatni dzień Polagry - do godz. 16.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski