Do stolicy Wielkopolski zjechało ponad 1200 wystawców z 30 krajów. W ramach Polagry równolegle odbywa się sześć różnych wydarzeń, podczas których przedsiębiorcy prezentują ok. 120 nowych, wchodzących na rynek produktów. Biorą też udział w licznych warsztatach i forach dyskusyjnych. A zwiedzający mają okazję sprawdzić, jaką drogę przechodzą produkty spożywcze, zanim trafią na ich rodzinny stół.
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Poznań: Prezydent otworzył targi Polagra [ZDJĘCIA]
Mleko prosto od krowy, pachnąca, wędzona kiełbasa, świeżo wypieczony chleb, zmielona przed chwilą kawa, a także co najmniej kilkadziesiąt produktów, które dopiero trafią do polskich domów - to wszystko można zobaczyć, ale i spróbować na targach Polagra-Food, Smaki Regionów oraz Gastro Trendy.
- Przedstawiamy na targach nietypowy jak na tę branżę produkt - krem cukierniczy, który nie zawiera białka mlecznego - mówi Bożena Dobrzyń, prezes spółdzielni mleczarskiej Sudowia z Suwałk, której krem Milla otrzymał Złoty Medal MTP. - Wychodzimy w ten sposób naprzeciw konsumentom z problemami alergicznymi. Patrząc na rozwój branży, znaleźliśmy dla siebie miejsce na rynku, który ma przyszłość.
Wśród innych nowości Polagry-Food można znaleźć m.in. całą gamę cejlońskich herbat, naturalne soki owocowe o właściwościach leczniczych czy nowe odmiany serów pleśniowych.
Targi to także okazja dla przedsiębiorców na wyposażenie swoich zakładów. Wśród technologii nagrodzonych podczas Polagry-Tech jest m.in. maszyna pakująca Multivac, siatka wędliniarska firmy Nomanet z Piekar Śląskich czy kotleciarka poznańskiej firmy Maga. To ostatnie urządzenie potrafi w ciągu godziny rozbić na dowolną grubość ok. 500 porcji mięsa.
- Nasza kotleciarka jest używana w przetwórniach, sklepach i szeroko pojętej gastronomii - mówi Włodzimierz Morawski, właściciel firmy Maga. - Maszyna potrafi rozbić dowolny rodzaj mięsa - czy to wołowinę, wieprzowinę, czy np. kurczaka na dewolaje. Produkujemy ją drugi rok i sprzedajemy już na całym świecie, np. w obu Amerykach, Australii czy południowej Afryce.
Polagra pełna jest też widowiskowych konkursów i warsztatów. W środę w pawilonie 6A MTP przez cały dzień będzie odbywał się Kulinarnych Puchar Polski, a także np. warsztaty kanapkowe, warsztaty parzenia kawy czy Teatr Szkoła Kulinarna "Gastronomia na Obcasach". Targi można odwiedzać w godz. 9-17, a w czwartek - ostatni dzień Polagry - do godz. 16.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?