Smaki Reginów to od lat nie tylko spotkanie branży spożywczej i gastronomicznej. To przede wszystkim festiwal smaków i zapachów lokalnych produktów i przygotowanych z nich potraw, dostępnych dla wszystkich. Tegoroczna impreza odbędzie się na Międzynarodowych Targach Poznańskich w dniach od 29 września do 1 października. Wstęp jest wolny.
Trwające trzy dni Smaki Regionów prezentują regionalną, tradycyjną i certyfikowaną żywność przyrządzaną według dawnych receptur. Wystawcami są tutaj poszczególne województwa naszego kraju, które na swoich stoiskach promują ofertę producentów win, chlebów, ciasta, serów, wędlin i innych przetworów regionalnych z całej Polski.
Smaki Regionów: Tak było w zeszytym roku
Kulinarną imprezę otworzy Piknik Wieprzowy Wielkopolsko-Lubuski, podczas którego będzie można skosztować wędlin oraz kiełbas, a także spróbować wieprzowiny przygotowanej w tradycyjny wielkopolski sposób. Nie zabraknie także białej parzonej - produktu, z którego znana jest Wielkopolska i który wpisany jest na Listę Nazw Produktów Chronionych na terenie Unii Europejskiej.
Szefowie kuchni poznańskich restauracji przygotują w sobotę, w pawilonie 3 A live cooking, który składać się będzie z dwóch etapów. Pierwszy etap: przygotowanie kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej przez Mateusza Biernata – Master Chef Juniora i Józefa Konarczaka, Prezesa OCRWK. Drugi etap: wielkopolscy kucharze przygotują wariacje kulinarne z wykorzystaniem białej kiełbasy.
Gościem specjalnym targów Smaki Regionów będzie Mateusz Gessler, kucharz i restaurator, który zarówno w sobotę, jak i niedzielę pojawi się na scenie kulinarnej, by przygotować potrawy regionalne z produktów należących m.in. do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski.
Miłośnicy czegoś słodkiego będą mogli obserwować III Otwarte Mistrzostwa Polski w Formowaniu Drożdżówki Jedną Ręką. Najlepsi spośród uczestników potrafią w czasie krótszym niż jedna minuta wykręcić 10 drożdżówek. Brzmi banalnie? A jednak mistrzowie do konkursu przygotowują się długie miesiące.
W ramach pokazów przygotowanych przez wystawców przez wszystkie przypadki odmieniane będzie słowo „czekolada”. W programie m.in. pokaz produkcji lodów oraz procesu mrożenia szokowego. Zobaczymy również prezentację kulinarną convenience store, w ramach której wystawcy przygotują słone przekąski i kanapki.
Najmłodsi będą mogli wziąć udział w minipiekarence dla dzieci, a także w warsztatach owocowo-warzywnych.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?