reklama

Poznań: W Cafe La Ruina i Raj w tym roku nie kupisz rogali. Wszystkie zostaną przekazane potrzebującym

Anastazja Bezduszna
Anastazja Bezduszna
Zaktualizowano 
Daniel Skakunow, współaściciel Innej Piekarni wraz z Moniką Mądrą-Pawlak z Cafe La Ruina i Raj na początku współpracy przy produkcji rogali.
Daniel Skakunow, współaściciel Innej Piekarni wraz z Moniką Mądrą-Pawlak z Cafe La Ruina i Raj na początku współpracy przy produkcji rogali. Jan Pawlak
Cafe La Ruina i Raj poinformowała, że rogali wypiekanych razem z Inną Piekarnią nie będzie sprzedawać. Powód? Zakończenie współpracy. W Innej wypiekają w tym roku własne rogale. Natomiast właściciele La Ruina i Raj postanowili swoje rogale oddać potrzebującym.

Rogale na maśle na 11 listopada

W 2017 roku Cafe La Ruina i Raj wraz z Inną Piekarnią zaczęły wspólnie wypiekać rogale. Od początku nie były to rogale świętomarcińskie, ale ulepszone, bo na maśle, jajkach i rumie - zamiast margaryny, masy jajowej i aromatów. Takie rogale, z babcinych przepisów nie mogą mieć certyfikatu unijnego i nazywać się "świętomarcińskie". Cafe La Ruina i Raj z Inną Piekarnią wypiekały więc rogale nazywane śródeckimi.

Zobacz także: Jak robi się smakowity rogal marciński krok po kroku

Monika i Jan - właściciele Cafe La Ruina i Raj - robili nadzienie, a Inna piekarnia zapewniała ciasto półfrancuskie. W tej ostatniej właśnie wypiekano rogale maślane.

Zobacz też: Poznań: Cafe La Ruina i Raj zamyka się na Śródce!

- Dwa lata temu umówiliśmy się, że my wytwarzamy sekretne i tak bogate nadzienie, a oni wałkują półfrancuskie, bardzo pieczołowicie wypracowywane wieloma próbami i dziesiątkami godzin, maślane ciasto, by złożyć z tego raz w roku genialny przysmak - opisują sytuację na Facebooku właściciele Cafe La Ruina i Raj.

Zobacz też: Rogale świętomarcińskie: Zobacz jak powstają rogale w Poznaniu

- W listopadzie 2017 i 2018 roku współpraca polegała na tym, że dostawaliśmy farsz od Cafe La Ruina i Raj, zawijaliśmy do naszego ciasta półfrancuskiego i wypiekaliśmy w naszych piecach. To był nasz wspólny produkt, stworzony w oparciu o recepturę Moniki - mówi Bartosz Prajs, współwłaściciel Innej Piekarni.

Czytaj także

- Współpracowało nam się dobrze, ale we wrześniu tego roku podjęliśmy decyzję o stworzeniu swojego autorskiego produktu w całości. Niezwłocznie poinformowaliśmy o swojej decyzji dotychczasowych partnerów - Monikę i Jana z Cafe La Ruina i Raj - tłumaczy.

Czytaj też: Poznaniowi należy się prawdziwy rogal - z masła, nie margaryny

Rogale maślane z Poznania: Każdy poszedł swoją drogą

Jak mówią właściciele Innej Piekarni, opracowali swoje własne nadzienie. - Rogal z naszej piekarni jest robiony w oparciu o poznańską recepturę z użyciem najwyższej jakości składników, między innymi białego maku, prażonych migdałów, orzechów włoskich, rodzynek nasączonych amaretto, kandyzowanych przez nas skórek cytrusów oraz masła z Gostynia, którego używamy do wszystkich naszych wypieków. Nie znajdziecie tu polepszaczy czy sztucznych aromatów - mówi Bartosz Prajs.

Monika Mądra-Pawlak z Cafe La Ruina i Raj swój przepis na rogale śródeckie opracowała do pierwszego atlasu z przepisami "Lubię" opublikowanego w 2017 roku. Zgodnie z tą recepturą będą wypiekać go i w tym roku, ale nie sprzedawać. Jak informują, bez profesjonalnego wyposażenia piekarni nie są w stanie sprostać popytowi. A ten szacowany jest na kilkanaście tysięcy sztuk.

- 11 listopada 2019 roku wszystkie upieczone przez Monikę i jej zespół rogale, we współpracy z zaprzyjaźnionymi organizacjami, rozdamy bezdomnym i potrzebującym w Poznaniu. Ani jeden nie trafi na ruinową ladę, pod ladę tym bardziej nie i będą one w 100 proc. takie, jak je z poszanowaniem przepięknej wielkopolskiej tradycji wymarzyliśmy. Marzyć nie przestajemy - czytamy w komunikacie Cafe La Ruina i Raj.

Zobacz listę lokali, gdzie kupisz rogale robione na maśle

Rogale świętomarcińskie robione są na margarynie. Sprawdź, g...

Flesz - nowi marszałkowie Sejmu i Senatu, sukces opozycji

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Bez polepszaczy 😁

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3