reklama

Przepis na leczo z cukinii. Jak zrobić? Leczo z cukinią w wersji bez mięsa i na zimę do słoików. Zobacz kilka sprawdzonych przepisów

Anastazja Bezduszna
Anastazja Bezduszna
Zaktualizowano 
Zobacz przepis na leczo cukinii, leczo po węgiersku i pastę z cukinii na zimę. 123rf
Leczo to węgierskie danie przygotowywane na kilka sposobów. Może być w wersji mięsnej i wegetariańskiej. Na pewno znajdą się tam warzywa - od cebuli po cukinię. Leczo z cukinii sprawdzi się też zimą. Wystarczy teraz przygotować pastę z cukinii i wstawić do słoików na zimę. Przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów na leczo z cukinii.

Przepis na leczo z cukinii i bobu

Składniki:

  • 300 g bobu
  • 1 duża cukinia czy dwie mniejsze
  • 3 pomidory
  • 3 ziemniaki
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • majeranek
  • 1 łyżka sosu piri-piri
  • 500 ml wody
  • sól, pieprz

Jak zrobić leczo z cukinii i bobu

Najpierw należy sparzyć pomidory wrzątkiem i obrać. następnie pokroić je na półplasterki. Ziemniaki i cebulę obieramy. Cukinię i bakłażan myjemy. Wszystkie warzywa kroimy. Czosnek prasujemy i dodajemy do warzyw. Dodajemy 1 łyżkę sosu piri-piri. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wkładamy wszystkie warzywa, oprócz pomidorów. Smażymy przez 5 minut, cały czas mieszając. Następnie dodajemy bób, dolewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż do miękkości warzyw (około 20 minut). Po tym czasie dodajemy pomidory, pietruszkę i doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Leczo lepiej podawać w głębokich talerzach i udekorować natką pietruszki.

Przepis na leczo po węgiersku

Składniki:

  • 1 kg papryki
  • 750 g pomidorów
  • 70 g smalcu
  • 150 g cebuli
  • 20 g soli
  • 5 g papryki mielonej
  • 30 g wędzonej słoniny

Jak zrobić leczo po węgiersku

Pomidory kroimy na cztery części.
Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w dość szerokie kawałki. Wędzoną słoninę kroimy na drobne kawałeczki, które smażymy w małej ilości tłuszczu. Dodajemy resztę tłuszczu i drobno posiekaną cebulę. Całość podsmażamy na brązowo, posypujemy mieloną papryką. Dodajemy pomidory i paprykę. Następnie ostrożnie dalej gotujemy. Leczo stanowi doskonały dodatek do parówek i kiełbasy.

Cukinia – podczas diety i detoksu

Nie sposób policzyć ile ma odmian. Jedno jest pewne – niesie w sobie dużo zdrowia. Podobnie jak bakłażan, składa się w 90% z wody, co sprawia, że jest niskokaloryczna (w 100 g zaledwie 15 kcal). Ponadto odkwasza organizm, więc gdy potrzebny jest detoks, warto wprowadzić ją do jadłospisu. Jak wiele jest odmian tego warzywa, tak wiele ma witamin: B1, B2, PP, C i składniki mineralne, takie jak wapń, fosfor czy żelazo. Interesujące jest również to, że nawet kwiaty cukinii są jadalne.

Przepis na faszerowane cukinie

Wiemy już, że warto jeść te warzywa, ale jak najlepiej je przyrządzić? Można zrobić to na wiele sposobów – wydrążyć środek, nafaszerować mięsem mielonym, papryką i upiec, przygotować na grillu, zrobić leczo, czy traktując jako przekąskę po prostu podgryzać między posiłkami. Świetnie sprawdzą się również w sałatce, makaronie, a nawet na pizzy. Z tymi warzywami w kuchni nie trzeba się ograniczać.

Zobacz też: Przepisy na przetwory na zimę

Przepis na przetwory z cukinii: pasta na zimę

Składniki:

  • 4 większe cukinie
  • 1 duża lub 2 mniejsze marchewki
  • 1 cebula,
  • 3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru
  • 50 ml oleju roślinnego
  • kolendra i czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania pasty z cukinii

Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy, by puściła sok. Marchewkę obieramy i też trzemy. Kroimy drobno cebulę i razem z marchewką podsmażamy na patelni. W tym czasie obieramy pomidory ze skórki, kroimy i wrzucamy na patelnię. Dusimy wszystko około 10 minut. Odciskamy cukinię z wody i wrzucamy na patelnię. Dodajemy sól i cukier. Mieszamy i dusimy pod przykryciem 25-30 minut. Po upływie czasu warzywa blendujemy na gładką masę, dodając do nich czosnek oraz przecier pomidorowy. Dusimy przez kolejne 5-10 minut i przelewamy do słoików.

[b]

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3