Jak zrobić lukier w domu? Zobacz prosty przepis.
Jak zrobić pyszne pierniki? Zobacz przepisy! [ZDJĘCIA]
Składniki na lukier domowy:
- 2 białka,
- 1/4 łyżeczki soku z cytryny,
- 450 g cukru pudru
TUTAJ znajdziesz więcej potraw wigilijnych
Sposób przygotowania:
Cukier puder przesiewamy do miseczki. Następnie w oddzielnej miseczce wbijamy białka i mieszamy je z sokiem z cytryny. Dalej stopniowo dodajemy cukier i mieszamy całość za pomocą miksera, tak długo aż nie stanie się gęsty. Lukier z czasem zacznie schnąć, dlatego najlepiej jest go używać zaraz po przygotowaniu. Można też dodać do niego: masło nada lukrowi jednolitą konsystencję, śmietana sprawi, że lukier będzie bardziej kryjący, kilka kropel likieru nada polewie aromatyczną nutę, odrobina kakao zabarwi lukier na piękny kawowy kolor i nada mu aromat czekolady, wiórki kokosowe nie tylko aromatyzują lukier, ale nadają mu ciekawą teksturę.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?