Składniki na ciasto:
- 1 kostka margaryny,
- 5 żółtek,
- 1 szklanka cukru,
- 40 dag mąki tortowej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na masę:
- 6 żółtek,
- 1 szklanka cukru,
- 2 czubate łyżki mąki,
- mleko,
- 1 kostka masła.
Przygotowanie
Margarynę, cukier, żółtka i proszek do pieczenia dobrze rozkręcić, wsypać mąkę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części i rozłożyć na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w gorącym piekarniku. Aby zrobić masę trzeba zagotować mleko. Mąkę, żółtka i cukier włożyć do garnka i zalewać gorącym mlekiem. Masło utrzeć i dodawać masę budyniową i kilka kropel olejku rumu.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Jarocina i okolic szukaj zawsze na stronie www.jarocin.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?