Por jest rodziną takich warzyw jak cebula, szczypiorek czy czosnek, łączy je między innymi wyrazisty smak i charakterystyczny zapach. Por nadaje się do spożywania na surowo, po lekkim zblanszowaniu lub po obróbce termicznej.
- Koniecznie sprawdź:Takie są skutki jedzenia pora. To dzieje się z nami, gdy spożywamy to warzywo
Jedzenie porów dostarcza takich minerałów jak: wapń, żelazo, potas, cynk czy fosfor. Por jest również źródłem błonnika, ale i kwasu foliowego.
Por sprzyja zmniejszaniu stanom zapalnym w chorobach takich jak cukrzyca typu 2 oraz stany zapalne górnych dróg oddechowych.
To warzywo wykorzystywane głównie do rosołu a ma zdecydowanie więcej zastosowań i coraz częściej odkrywamy je w kuchni. Świetnie sprawdzi się jako surówka, dodatek do sosu czy zupy krem.
Oni nie powinni jeść porów
W galerii poniżej zobaczcie, przy jakich chorobach jedzenie porów jest niewskazane:
Co to jest zapalenie gardła i migdałków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?