Ogórki to najlepszy dodatek do kanapek, ale i doskonale nadają się jako dodatek do obiadu czy sałatek. Najlepsze ogórki zjemy w sezonie letnim, kiedy dostępne są rodzime odmiany ogórków gruntowych.
Przeczytaj: Te osoby nie powinny jeść rzodkiewki. Przy tych chorobach może zaszkodzić
W ogórkach znajdziemy między innymi witaminy A, C, E, K, witaminy z grupy B, kwas foliowy, a także minerały: żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas, sód i cynk.
Ogórek podobnie jak pomidor powszechnie uważany za warzywo, ale z punktu klasyfikacji roślin, są one owocami. A dlaczego? Jeśli roślina powstaje z kwiatów i ma nasiona, jest owocem.
W klasyfikacji kulinarnej ogórki traktujemy jak warzywo. Chodzi przede wszystkim o smak i wykorzystanie w kuchni. Ogórki zdecydowanie lepiej nadają się do wytrawnych potraw niż deserów.
W tych sytuacjach lepiej nie jeść ogórków
Oto choroby przy których jedzenie ogórków może zaszkodzić:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?