Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przy tych chorobach nie powinno się jeść ogórków. Mogą zaszkodzić

OPRAC.:
Justyna Trawczyńska
Justyna Trawczyńska
Wideo
od 7 lat
Ogórki to nie tylko smaczne i zdrowe warzywo. Ich jedzenie ma bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Działa między innymi przeciwnowotworowo, poprawia pamięć i zdolności uczenia się. Do tego są tanie i nadają się zarówno do jedzenia na surowo jak i po przetworzeniu. A kto nie powinien jeść ogórków? Zobaczcie.

Ogórki to najlepszy dodatek do kanapek, ale i doskonale nadają się jako dodatek do obiadu czy sałatek. Najlepsze ogórki zjemy w sezonie letnim, kiedy dostępne są rodzime odmiany ogórków gruntowych.

Przeczytaj: Te osoby nie powinny jeść rzodkiewki. Przy tych chorobach może zaszkodzić

W ogórkach znajdziemy między innymi witaminy A, C, E, K, witaminy z grupy B, kwas foliowy, a także minerały: żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas, sód i cynk.

Ogórek podobnie jak pomidor powszechnie uważany za warzywo, ale z punktu klasyfikacji roślin, są one owocami. A dlaczego? Jeśli roślina powstaje z kwiatów i ma nasiona, jest owocem.

W klasyfikacji kulinarnej ogórki traktujemy jak warzywo. Chodzi przede wszystkim o smak i wykorzystanie w kuchni. Ogórki zdecydowanie lepiej nadają się do wytrawnych potraw niż deserów.

W tych sytuacjach lepiej nie jeść ogórków

Oto choroby przy których jedzenie ogórków może zaszkodzić:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski