Sezon na rzodkiewki w naszym kraju jest wiosną i latem. Choć warzywo to można kupić przez cały rok to najlepsze i najsmaczniejsze odmiany dostaniemy właśnie w okresie wiosenno-letnim.
Przeczytaj: Przy takich chorobach nie powinno się jeść pora. Im mogą one zaszkodzić
Rzodkiewka charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy C. W rzodkiewce znajdziemy również:
- witaminy z grupy B,
- witaminę A i K.
Warzywa te zawierają wiele związków działających bakteriobójczo i grzybobójczo. Powinniśmy po nie sięgać szczególnie w okresie grypowym. Warzywo to ma właściwości wykrztuśne i będzie pomocna przy leczeniu kaszlu.
Choroby przy których nie powinno się jeść rzodkiewki
W galerii poniżej zobaczcie, jakie choroby wykluczają jedzenie rzodkiewki:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?