Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Te osoby nie powinny jeść rzodkiewki. Przy tych chorobach może zaszkodzić

OPRAC.:
Justyna Trawczyńska
Justyna Trawczyńska
Wideo
od 16 lat
Rzodkiewka to jedno z najzdrowszych warzyw. Jej dodatkową zaletą jest prosta i szybka uprawa. Rzodkiewka ma także wyrazisty i charakterystyczny smak, która dodaje charakteru potrawa a nawet zwykłym kanapkom. Niestety nie każdy powinien po nią sięgać. Zobaczcie, kto nie powinien jeść rzodkiewek i dlaczego.

Sezon na rzodkiewki w naszym kraju jest wiosną i latem. Choć warzywo to można kupić przez cały rok to najlepsze i najsmaczniejsze odmiany dostaniemy właśnie w okresie wiosenno-letnim.

Przeczytaj: Przy takich chorobach nie powinno się jeść pora. Im mogą one zaszkodzić

Rzodkiewka charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy C. W rzodkiewce znajdziemy również:

  • witaminy z grupy B,
  • witaminę A i K.

Warzywa te zawierają wiele związków działających bakteriobójczo i grzybobójczo. Powinniśmy po nie sięgać szczególnie w okresie grypowym. Warzywo to ma właściwości wykrztuśne i będzie pomocna przy leczeniu kaszlu.

Choroby przy których nie powinno się jeść rzodkiewki

W galerii poniżej zobaczcie, jakie choroby wykluczają jedzenie rzodkiewki:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski