Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przyjdź i sprawdź, co może Ci zaoferować Powiązanie Kooperacyjne „Żywność dla Zdrowia Food4Good”

Artykuł sponsorowany
Przyjdź i sprawdź, co może Ci zaoferowaćPowiązanie Kooperacyjne „Żywność dla Zdrowia Food4Good”realizujące projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Działania 1.6 „Rozwój sieci i kooperacji” pod nazwą „Podniesienie innowacyjności wielkopolskich przedsiębiorstw poprzez współpracę podmiotów w ramach Centrum Wspierania Innowacji Novotec”.

Interesuje Cię rynek żywności funkcjonalnej? Prowadzisz lub chcesz założyć firmę zajmującą się jej produkcją? Chcesz wiedzieć jak to zrobić? Przyjdź 10 czerwca o godzinie 12.00 do Pałacu Tłokinia w Tłokini Kościelnej na konferencję poświęconą funkcjonowaniu klastra Food4Good i korzyści jakie daje udział w kooperacji.

Powiązanie Kooperacyjne „Żywność dla Zdrowia Food4Good” działa od 2011 roku i powstało z myślą o przedsiębiorcach nastawionych na rozwój i innowacyjne rozwiązania, chcących skorzystać z najnowszych osiągnięć technologicznych oraz zdobywać nową wiedzę i umiejętności. Klaster Food4Goodto także szansa na zwiększenie konkurencyjności na europejskim rynku żywności funkcjonalnej, a przede wszystkim przebicie się rodzimych firm na rynku zdominowanym przez zagraniczne koncerny.

Co możesz zyskać?
Koordynator projektu Centrum Wspierania Innowacji Novotec Sp. z o.o. zapewnia wsparcie Uniwersytetu Ekonomicznego, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, instytucji zajmujących się biznesem oraz marketingiem. Każdy z członków klastra otrzyma dostęp do najnowszych badań oraz technologii, które pomogą wytwarzać wysokiej jakości produkty spełniające wszystkie wymogi żywności funkcjonalnej.

Ponadto do dyspozycji członków powiązania kooperacyjnego należeć będzie nowoczesne laboratorium badawcze. Wyposażone w specjalistyczną aparaturę i system informatyczny wspomagający badania i analizy. Dodatkowo, każdy członek klastra będzie miał dostęp do informacji zbieranych od potencjalnych konsumentów, którzy będą oceniać walory smakowe oraz właściwości prozdrowotne produktów.

Daj sobie szansę!
Food4Good wyrównuje szanse polskich przedsiębiorców z sektora MŚP. Duże koncerny międzynarodowe posiadają własne zaplecze badawcze podczas, gdy mniejsze firmy nie mogą sobie pozwolić na takie inwestycje. Co więcej duże firmy mają rozbudowane działy marketingu i dysponują środkami, które znacznie ułatwiają promocję produktów. Klaster Food4Good daje równe szanse każdemu przedsiębiorcy w dostępie do zaawansowanych technologii produkcji żywności funkcjonalnej.
Celem działania klastra „Żywność dla Zdrowia Food4Good” jest:
- zaprojektowanie, zbadanie i wdrożenie do produkcji żywności funkcjonalnej,
- rejestracja nowych oświadczeń żywieniowych,
- promocja produktów funkcjonalnych zarówno tradycyjnych (o zmodyfikowanym składzie) jak i nowo opracowanych.

Uczestnictwo w powiązaniu kooperacyjnym ma charakter otwarty. Udział w projekcie daje możliwość korzystania z zaplecza badawczego oraz narzędzi informatycznych. Pozwala na transfer wiedzy poprzez praktyczne aspekty wykorzystania prowadzonych badań, a także zdobycie nowych umiejętności i poszerzenie zdobytej już wiedzy. Uczestnictwo we wszystkich działaniach powiązania kooperacyjnego odbywa się na równych prawach i jest nieodpłatne.

Funkcjonalna, czyli jaka?
Zgodnie z definicją, za żywność funkcjonalną uznaje się, te produkty spożywcze, które obok właściwości odżywczych korzystnie oddziałują na zdrowie oraz samopoczucie i/lub obniżają ryzyko wystąpienia niektórych chorób. Jest to możliwe dzięki wzbogaceniu jej o tzw. substancje biologicznie aktywne. Z powodu zwiększonej świadomości społecznej istnieje olbrzymie zapotrzebowanie na żywność funkcjonalną. Obecnie ludzie stają się coraz bardziej świadomi swojego zdrowia oraz wpływu żywienia na zdrowie. Wzrasta popyt na produkty specjalnego przeznaczenia żywieniowego.

Żywność funkcjonalna ma służyć spełnieniu oczekiwań społecznych, ponieważ została zaprojektowana z powodu zapotrzebowania wynikającego z ludzkiej świadomości aspektów poprawy żywienia i co za tym idzie stanu zdrowia. Postać produktów funkcjonalnych może być tradycyjna lub przybierać formę nowoczesną - past, czy koncentratów.

Klaster Food4Good wraz z udziałem uczestników powiązania przeprowadził badania i opracował receptury dotyczące żywności funkcjonalnej pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego.W wyniku przeprowadzonych prac sporządzono receptury:
- prozdrowotnych past wytworzonych z ziaren słonecznika oraz warzyw będących znakomitym źródłem magnezu, cynku, wapnia, białka i wielu innych elementów,
- prozdrowotnych produktów rybnych odznaczających się wysoką zawartością kwasów omega-3,
- prozdrowotnych drobiowych past śniadaniowych o ograniczonej wartości kalorycznej oraz wysokiej zawartości białka,
- wegańskich zup i dań gotowych produkowanych na bazie soi.

Powiązanie Kooperacyjne „Żywność dla Zdrowia Food4Good” stwarza realną szansę na opracowanie nowej gamy produktów funkcjonalnychw nowoczesnej formie.

www.food4good.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski