Składniki:
- chudy schab (w kawałku)
- zioła do marynaty
- sól, chilii, zielony pieprz
- czosnek, koperek
- majonez, ocet balsamiczny
- garść kaparów (ze słoika)
- tuńczyk z puszki w sosie własnym
Przygotowanie:
Przygotować marynatę do schabu (wziąć do tego świeże zioła, przyprawy i ocet balsamiczny). Zamarynowany schab wkładamy do piekarnika (max. 160 stopni) na 45-60 minut i pieczemy, sprawdzając, by za bardzo nie wysechł. W tym samym czasie przygotowujemy sos kaparowo-tuńczykowy. Odcedzonego tuńczyka i kapary z zielonym pieprzem, majonezem i koperkiem blendujemy na puszystą masę.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Podanie:
Ostudzony schab kroimy na cienkie plasterki i finezyjnie układamy na talerzu. Polewamy je sosem, dekorując świeżą bazylią, palsterkiem cytryny, oliwkami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?