Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Schab w sosie kaparowo-tuńczykowym [Przepis]

KS
schab Tonnato  z sosem kaparowo - tuńczykowym
schab Tonnato z sosem kaparowo - tuńczykowym Paweł Miecznik
Prezentujemy przepisy Pawła Jabłońskiego, szefa kuchni restauracji Italia w Hotelu Włoskim w Poznaniu. W roli głównej: schab. Smaku dodaje: sos kaparowo-tuńczykowy.

Składniki:

  • chudy schab (w kawałku)
  • zioła do marynaty
  • sól, chilii, zielony pieprz
  • czosnek, koperek
  • majonez, ocet balsamiczny
  • garść kaparów (ze słoika)
  • tuńczyk z puszki w sosie własnym

Przygotowanie:
Przygotować marynatę do schabu (wziąć do tego świeże zioła, przyprawy i ocet balsamiczny). Zamarynowany schab wkładamy do piekarnika (max. 160 stopni) na 45-60 minut i pieczemy, sprawdzając, by za bardzo nie wysechł. W tym samym czasie przygotowujemy sos kaparowo-tuńczykowy. Odcedzonego tuńczyka i kapary z zielonym pieprzem, majonezem i koperkiem blendujemy na puszystą masę.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Podanie:
Ostudzony schab kroimy na cienkie plasterki i finezyjnie układamy na talerzu. Polewamy je sosem, dekorując świeżą bazylią, palsterkiem cytryny, oliwkami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski