To mój ulubiony przepis, za każdym razem trochę go modyfikuję i eksperymentuję dodając inne owoce.
Składniki
- 1 kg schabu bez kości
- sól, pieprz
- miód
- przyprawa do mięsa wieprzowego
- olej
- opakowanie żelatyny
- do dekoracji: owoce, jarzębina, różne sałaty
Przygotowanie
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym, Nacieramy przyprawami i polewamy płynnym miodem, wkładamy na noc do lodówki.
Schab wkładamy do rękawa foliowego, pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do około 190 stopni.
Studzimy, kroimy w centymetrowe plastry i układamy na półmisku. Dekorujemy owocami - pomarańczą, mandarynką - według uznania (u mnie pełna dowolność...).
Zalewamy wystudzoną żelatyną - przygotowaną według przepisu - odstawiamy do stężenia. Następnie dekorujemy i tutaj liczy się inwencja twórcza.
Czasem też schab przed pieczeniem faszeruję suszonymi śliwkami lub morelami.
ZAGŁOSUJ NA TEGO KANDYDATA W PLEBISCYCIE
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?