Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Schab z owocami

Eugenia Bera
Schab z owocami
Schab z owocami Eugenia Bera
Prezentujemy przepis konkursowy na danie ze schabem. Jego autorem jest Eugenia Bera.

To mój ulubiony przepis, za każdym razem trochę go modyfikuję i eksperymentuję dodając inne owoce.

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • sól, pieprz
  • miód
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • olej
  • opakowanie żelatyny
  • do dekoracji: owoce, jarzębina, różne sałaty

Przygotowanie

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym, Nacieramy przyprawami i polewamy płynnym miodem, wkładamy na noc do lodówki.

Schab wkładamy do rękawa foliowego, pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do około 190 stopni.
Studzimy, kroimy w centymetrowe plastry i układamy na półmisku. Dekorujemy owocami - pomarańczą, mandarynką - według uznania (u mnie pełna dowolność...).

Zalewamy wystudzoną żelatyną - przygotowaną według przepisu - odstawiamy do stężenia. Następnie dekorujemy i tutaj liczy się inwencja twórcza.

Czasem też schab przed pieczeniem faszeruję suszonymi śliwkami lub morelami.
ZAGŁOSUJ NA TEGO KANDYDATA W PLEBISCYCIE

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski