reklama

Słodzik czy cukier - co wybrać?

Milena Kochanowska
Czy słodziki są bezpieczne dla naszego zdrowia? Czy cukier trzcinowy jest zdrowszy od zwykłego, białego? Wyjaśnia dr Jolanta Nalewaj, dietetyk
Czy słodziki są bezpieczne dla naszego zdrowia? Czy cukier trzcinowy jest zdrowszy od zwykłego, białego? Wyjaśnia dr Jolanta Nalewaj, dietetyk Archiwum
Czy słodziki są bezpieczne dla naszego zdrowia? Czy cukier trzcinowy jest zdrowszy od zwykłego, białego? Wyjaśnia dr Jolanta Nalewaj, dietetyk

Słodziki są powszechnie stosowane przy tworzeniu między innymi: wyrobów piekarniczych i cukierniczych, produktów mlecznych, dżemów, deserów, lodów, napojów chłodzących i alkoholowych, cukierków i gum do żucia, sosów i musztard, ketchupów, produktów farmaceutycznych, dla diabetyków, dietetycznych typu light itd.

Niewielu z nas zastanawia się nad ich wpływem na organizm. Czy słusznie? Substancje słodzące dzielimy na naturalne i sztuczne. Rodzaje i dopuszczalną ich zawartość określa dyrektywa nr 94/35/WE. Część z nich: sorbit, mannitol, izomalt, laktitol, ksylitol można stosować bez ograniczeń, natomiast dla pozostałych substancji określono ich maksymalną zawartość (załącznik do dyrektywy) w wybranych grupach produktów np. w wyrobach cukierniczych i piekarniczych.

Wydawałoby się, że skoro prawo reguluje tę kwestię, to jesteśmy bezpieczni i nie mamy się czego obawiać. Niestety, nie. Słodziki niosą ze sobą ryzyko niedocukrzenia. Do organizmu nie trafiają węglowodany, lecz białko, mimo tego poziom insuliny drastycznie wzrasta. Tak jak w przypadku wszystkich innych składników żywności potrzebny jest tu zdrowy rozsądek i umiejętność zachowania umiaru.

Cukier trzcinowy jest zdrowszy od białego. Jest on produkowany z trzciny cukrowej. Nie jest poddawany oczyszczaniu, więc zawiera nieco więcej składników odżywczych niż ten czysto biały. Brązowy kolor zawdzięcza melasie, która nie jest usuwana. Poprzez pominięcie procesu oczyszczenia zawiera on m.in. żelazo, magnes, potas, wapń.

Chcesz skontaktować się z autorem informacji? m.kochanowska@glos.com

FLESZ: Elektryczne samoloty nadlatują.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3