Przez cztery dni pawilony 6 o 6 A będą prawdziwym rajem dla smakoszy. Na targach Smaki Regionów będzie można skosztować (i kupić) najlepsze produkty, którymi mogą pochwalić się polskie województwa. Na MTP zaprezentują swoje ekspozycje przedstawiciele niemal wszystkich. Będzie można spróbować ciast, miodów, win, serów, ryb, przetworów owocowych i warzywnych, wędlin. Wszystkie będą przyrządzone według regionalnych receptur.
Regionem partnerskim tegorocznych Smaków Regionów jest Pomorze Zachodnie. Wśród specjałów tego województwa oprócz wyjątkowych miodów (np. bławatkowego czy klonowego) są także takie smakołyki jak ogórek kołobrzeski, konserwowany z użyciem tamtejszej solanki czy grzyby marynowane z zieloną szyszką sosnową. Wielbicieli trunków zadowoli wino śliwkowe.
Odwiedzający Smaki Regionów będą mieli okazję poznać także wiele wyrobów w Wielkopolsce mało popularnych czy wręcz nieznanych. Lubelszczyzna pochwali się m.in. szyneczką z karpia czy parowańcami nadziewanymi m.in. soczewicą, podlaskie oprócz znanego już sera korycińskiego i sękacza pozwoli skosztować kiełbasy litewskiej czy oleju rydzowego. Łódzkie będzie kusiło kozimi serami.
Szczególną atrakcją dla dzieci będzie działająca przez cały czas trwania targów minipiekarnia, gdzie najmłodsi będą mogli obejrzeć z bliska proces wyrobu bułek czy chleba, a nawet wziąć w nim udział.
W sobotę i niedzielę od 10 do 16. co pół godziny będą rozpoczynały się piekarskie zajęcia. Jednorazowo może wziąć w nich udział 10 dzieci. Kto pierwszy ten lepszy.
Wstęp na Smaki Regionów jest bezpłatny. Będzie można je zwiedzać każdego dnia od 9 do 17.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?