Smakołyki i 200 gatunków piwa z różnych części świata na Starym Rynku

Anastazja Bezduszna
23 maja na starym Rynku zaczyna się dwie imprezy jednocześnie, mające na celu poszerzyć horyzonty kulinarne oraz kulturę picia piwa i wina poznaniaków i gości miasta. Od piątku Stary Rynek podzielono na dwie strefy – idąc od ulicy Wrocławskiej po prawej stronie każdy znajdzie coś smacznego „na ząb”, a po lewej – ugasi pragnienie.

Spacer po kulinarnej strefie warto zacząć od namiotu animacji, który znajduje się obok Muzeum Instrumentów Muzycznych. Tam w sobotę o godz. 12.30 rozpocznie się spotkanie fotograficzne z Erikem Witsoe, tematem którego będzie fotografia kulinarna.

Godzinę później w tym samym miejscu odbędzie się warsztat dla dzieci „Dzieci gotują z Zuppi”, a o godz. 15 nauczymy się kisić szparagi, a pomogą nam w tym kucharze z restauracji Toga. Dzieci nauczą się robić instrumenty muzyczne z warzyw i owoców. A o godz. 19 razem z rodzicami nauczą się grać na ukulele z Muchos Patatos.

Przy ratuszu nauczymy się warzyć piwo w stylu belgijskim (godz. 12-15) i poznamy kulturę picia złotego trunku razem z Tomaszem Kopyrą, certyfikowanym sędzią i krytykiem piwnym. Nie zabraknie tak że degustacji piw belgijskich, ukraińskich i litewskich oraz występów muzycznych.

- Browar Fest to pierwszy plenerowy festiwal piwa w Poznaniu. I wiemy, że będziemy organizować go co roku, bo zainteresowanie niszowymi piwami w Polsce jest ogromne. Polacy co raz częściej sięgają po rzemieślnicze wyroby pasjonatów piwa.To już nie jest fabryka, gdzie wystarczy nacisnąć guzik, by piwo same się zrobiło. - mówi Wojciech Lewandowski, organizator. - Mamy dla piwoszów festiwalowe kieliszki z degustacyjnym znacznikiem w 0, 1 l. Z takim kieliszkiem można kulturalnie wędrować od stoiska do stoiska i próbować ponad 200 gatunków piw. - dodaje.

Niedzielę organizatorzy proponują zacząć od śniadania nad Wartą (od godz. 11) a dla najmłodszych w tym samym czasie rozpoczną się warsztaty florystyczne (dorosłych zapraszają od godz. 12.30). A jak będzie świecić słońce to od godz. 12 naprzeciwko pręgierza można zjeść sobie świeżo przygotowane dania z kuchni solarnej. A na zakończenie dnia dla tych, którzy potrzebują więcej protein – przygotowano pokaz i degustację kuchni z owada.

Po stronie Browar Festu od południa, w niedzielę rozpoczną się Mistrzostwa Poznania w strefie Cooliozum. Tam, w godzinach 17 do 20 można zostać mistrzem BlindTestu.

*Na większość warsztatów obowiązują zapisy w plenerowym biurze majówki w domku przy pręgierzu.

Możesz wiedzieć więcej! Kliknij i zarejestruj się: www.gloswielkopolski.pl/piano

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

b
browarek

ale po tym jarmarcznym piciu będzie dopiero sikanie w bramach .....ale dobrze ,że będzie można spróbować dobrego piwa a nie jakiś pomyj z Kompanii piwowarskich !!

k
karramba

Bo ze ty widzisz i nie grzmisz! A może jednak zagrzmi

Dodaj ogłoszenie