18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smakowite paluchy serowe

ELKA
MSM Mońki
To może być pomysł na imprezowy przysmak dla dużych i małych, ale także, jako smakowita kolacja. Szybki, prosty przepis, który można szybko przygotować tuż przed przyjściem rodziny czy gości. To po prostu smakowitość w cieście francuskim.

ZOBACZ TEŻ: Nadziewane, kolorowe muszle

Serowe paluchy

Składniki:

  • 10 dkg sera żółtego Gouda
  • 10 dkg masła
  • 10 dkg mąki
  • 1-2 łyżki mleka
  • jajko do posmarowania

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę z drobno utartym serem Gouda Mońki i posiekanym masłem, a następnie dodaj tyle mleka, żeby uzyskać "ścisłe" ciasto.

Dobrze wyrobione ciasto odstaw na pół godziny do lodówki, po czym rozwałkuj je na grubość 0,5 cm.

Placek pokrój w paski (wielkość ciasteczek dowolna), ułóż na natłuszczonej blasze.

Jajko roztrzep i posmaruj nim ciasteczka, a następnie posyp utartym serem. Przygotowane paluchy wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w 180°C na jasnobrązowy kolor.

Jeżeli bardzo ci się spieszy, własnoręcznie wyrobione ciasto możesz zastąpić gotowym ciastem francuskim. W celu urozmaicenia smaku paluchów serowych, przed posypaniem utartym serem, można posmarować ciasto masłem czosnkowym lub keczupem.

Paluchy najlepiej smakują gorące.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski