MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Stek z pieczonymi ziemniaczkami [PRZEPIS]

ELKA
Stek pieczony z ziemniaczkami
Stek pieczony z ziemniaczkami
Prezentujemy przepisy Pawła Jabłońskiego, szefa kuchni restauracji Italia w hotelu Włoskim w Poznaniu.

Składniki:

  • steki ziemniaki
  • sól,
  • pieprz
  • zioła
  • oliwa z oliwek
  • borowiki
  • masło ziołowe
  • 100 ml octu balsamicznego
  • tarty parmezan
  • cebula
  • bakłażan,
  • cukinia,
  • papryka

Przygotowanie:
STEK: Mięso zalewamy marynatą (olej balsamiczny, sól, pieprz, zioła) i pieczemy na grillu (nagrzanym do 180 stopni) przez 15-20 minut. Będzie średnio wysmażony.

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

PIECZONE ZIEMNIACZKI: ziemniaki gotujemy w mundurkach, ugotowane kroimy w cząstki, posypujemy solą, ziołami i pieczemy przez 8 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

SOS Z BOROWIKAMI: Pokrojoną cebulkę podsmażamy na patelni, dodajemy do niej borowiki. Dodajemy sól, przyprawy do smaku i gęstą śmietanę.

GRILLOWANE WARZYWA: Plastry cukinii, bakłażana, por, paprykę kładziemy na suchej patelni, przyprawiamy octem balsamicznym, solą. i pieczemy około minuty. Posypujemy je potem parmezanem i pieczemy w piecu 5-6 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski