Ogórki małosolne to ogórki gruntowe poddane procesowi fermentacji mlekowej we wczesnym jej etapie. Ogórki małosolne gotowe są do spożycia już po 2-3 dniach od ich przygotowania.
Przeczytaj: Tak nigdy nie przyrządzaj ogórków kiszonych. Przez to tracą cenne wartości odżywcze
Mają one oczywiście wiele pozytywnych dla naszego organizmu właściwości. Sprawdzą się na podreperowanie odporności czy jako probiotyki. Mają między innymi [b]działanie antyoksydacyjne, dostarczają do organizmu witaminę C, E i K. A to tylko początek długiej listy zalet ogórków małosolnych.
Choć mogą być bardzo zdrowe to nie każdy powinien po nie sięgać. Przy niektórych schorzeniach lepiej ich unikać. Zobaczcie, kiedy jedzenie ogórków małosolnych nie jest wskazane.
Kiedy nie powinniśmy jeść ogórków małosolnych?
W galerii poniżej, zobaczcie, kiedy nie powinniśmy jeść ogórków małosolnych:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?