Maliny są zdecydowanie w czołówce ulubionych owoców Polaków. Sezon na nie właśnie się zaczął i już dostaniemy świeże i aromatyczne maliny. Malina jest jednym z najstarszych owoców, wykorzystywanym przez tysiąclecia zarówno w celach odżywczych, jak i leczniczych.
Przeczytaj: Tego nie łącz z truskawkami. Te połączenia nie są dobre dla zdrowia
Maliny zawierają między innymi kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy, salicylowy), pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe, lotne związki zapachowe, ale również witaminy z grupy B, witaminy A, E, K, oraz wapń i magnez.
Maliny od dawna wykorzystywane są w medycynie. Wszyscy znają moc soku malinowego, który zimą chętnie dodajemy do herbaty, aby wzmocnić swoją odporność lub wspomóc leczenie przeziębienia.
Oto dlaczego warto jeść maliny
W galerii poniżej zobaczcie, jaki wpływ na nasz organizm ma jedzenie malin:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?