MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Takie są zalety jedzenia malin. Oto dlaczego warto je włączyć do diety

OPRAC.:
Justyna Trawczyńska
Justyna Trawczyńska
Wideo
od 16 lat
Maliny są nie tylko pysznym letnim owocem, ale także witaminową bombą. Idealnie nadają się do deserów i przetworów. Maliny mają również dobry wpływ na nasze zdrowie. Okazuje się, ze dostarczają wiele wartościowych składników odżywczych i mogą wspomagać organizm przy niektórych chorobach. Zobaczcie, co daje jedzenie malin.

Maliny są zdecydowanie w czołówce ulubionych owoców Polaków. Sezon na nie właśnie się zaczął i już dostaniemy świeże i aromatyczne maliny. Malina jest jednym z najstarszych owoców, wykorzystywanym przez tysiąclecia zarówno w celach odżywczych, jak i leczniczych.

Przeczytaj: Tego nie łącz z truskawkami. Te połączenia nie są dobre dla zdrowia

Maliny zawierają między innymi kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy, salicylowy), pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe, lotne związki zapachowe, ale również witaminy z grupy B, witaminy A, E, K, oraz wapń i magnez.

Maliny od dawna wykorzystywane są w medycynie. Wszyscy znają moc soku malinowego, który zimą chętnie dodajemy do herbaty, aby wzmocnić swoją odporność lub wspomóc leczenie przeziębienia.

Oto dlaczego warto jeść maliny

W galerii poniżej zobaczcie, jaki wpływ na nasz organizm ma jedzenie malin:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski