Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Targi Smaki Regionów: Robert Makłowicz i wina regionalne [ZDJĘCIA]

Marta Danielewicz, AGA
Targi Smaki Regionów na Międzynarodowych Targach Poznańskich to okazja, by skosztować regionalnych produktów i... posłuchać znawców. W sobotę na targach Robert Makłowicz opowiadał o regionalnych winach.
Targi Smaki Regionów na Międzynarodowych Targach Poznańskich to okazja, by skosztować regionalnych produktów i... posłuchać znawców. W sobotę na targach Robert Makłowicz opowiadał o regionalnych winach. Waldemar Wylegalski
Targi Smaki Regionów na Międzynarodowych Targach Poznańskich to okazja, by skosztować regionalnych produktów i... posłuchać znawców. W sobotę na targach Robert Makłowicz opowiadał o regionalnych winach.

Od soboty - 23 września do wtorku trwają na Międzynarodowych Targach Poznańskich targi Smaki Regionów. Dodatkowo imprezie towarzyszy Europejskie Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, które w Poznaniu odbywa się po raz pierwszy. Z tej okazji do stolicy Wielkopolski zjechali przedstawiciele kilkunastu regionów, należących do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego - z Polski, ale także Europy. Wszystko po to, by zapoznani się z obfitością Wielkopolski. Mieli więc jedyną okazję, by spróbować naszych regionalnych potraw, poznać regionalne przysmaki.

- Nasi goście zobaczyli więc jak wytwarzane są andruty kaliskie, poznali bogactwo wielkopolskich serów grądzkich, a także zasmakowali świni złotnickiej - tłumaczył Krzysztof Grabowski, wicemarszałek województwa Wielkopolskiego.

- Niepowtarzalność smakowa danego produktu zależy od regionu w którym został wytworzony, od klimatu, który tam panuje - tłumaczyła zebrany, dr Aleksandra Swulińska –Katulska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. - Tajemnica smaku leży też w wodzie. Dawniej bogactwo spiżarni zależało w dużej mierze od pracowitości.

Jednak forum to nie tylko wykłady i wyjazdy studyjne do lokalnych producentów żywności. To także degustacje, w tym polskich win, którymi częstował sam mistrz - Robert Makłowicz.

- Polska, w odróżnieniu od krajów śródziemnomorskich, jak Grecja czy Dalmacja nie specjalizowała się nigdy w produkcji wina. Nie mamy takiej tradycji. Niemniej jednak są lokalni producenci, którzy zdecydowali się udoskonalać tę trudną sztukę. Produkcja wina także zależy od klimatu. Jedni poczują w danym winie zmięte liście porzeczki, inni kocie szczyny - opowiadał Makłowicz.

Następnie mistrz kuchni na dużej scenie prezentował swój kunszt kulinarny przygotowując potrawy z wielkopolskich składników przed targową publicznością.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski