Żydzi na całym świecie rozpoczęli w poniedziałek Pesach czyli Święto Przaśników. Upamiętnia ono wyjście Izraelitów z Egiptu i potrwa do 2 kwietnia.
Pierwszy wieczór Pesach nazywany jest wieczorem sederowym. To kolacja podczas, której czytana jest opowiadająca o wyjściu Żydów z Egiptu "Hagada". Tego wieczoru nie spożywa się chleba na zakwasie lecz macę czyli chleb ze specjalnej mąki taki jaki spożywali Izraelici przed wyjściem z Egiptu. Spożywane są także warzywa maczane w słonej wodzie. Tradycyjnie pije się cztery kieliszki wina upamiętniające cztery sposoby wyzwolenia. Seder odbył się także w poniedziałek w gminie żydowskiej w Poznaniu. Uczestniczyli w nim przybyli specjalnie z Nowego Jorku rabini Perez Goldstein i Szmul Hurwitz.
- W Kabale mówi się, że wino pochodzi od słowa giebura oznaczającego potęgę i moc. Może działać na nas pozytywnie lub negatywnie, a negatywne są na przykład plagi egipskie - mówił Szmul Hurwitz.
Dlatego, aby uwolnić się od plag zgodnie z obyczajem każdy uczestnik uroczystości odrobinę wina wylał na talerz. To co pozostało w kieliszku uznawane jest za napój błogosławiony.
NAJNOWSZE INFORMACJE Z POZNANIA I WIELKOPOLSKI: GLOSWIELKOPOLSKI.PL
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?