Zupy: Jesienią najlepsze te pożywne

Katarzyna Sklepik
Paweł Jabłoński  na deser poleca lekkie kawowe tiramisu<br>
Paweł Jabłoński na deser poleca lekkie kawowe tiramisu Grzegorz Dembiński
Z nadejściem jesiennych chłodów do łask wracają zupy. Ogórkowa, pomidorowa, rosół, barszcz i gęste kremy - oprócz walorów smakowych, dzięki zawartym w warzywach witaminom zwiększają odporność i są zdrowe

Dobrze przygotowane zupy to potężna dawka zdrowia dla naszego organizmu. Gotowane w nich warzywa to źródło świetnie przyswajalnych przez organizm substancji odżywczych.

- Zupy skomponowane na bazie wywarów jarzynowych, z dużą ilością warzyw i zieleniny to źródło beta-karotenu, witaminy C, witamin z grupy B, folianów, wapnia, magnezu, potasu i błonnika pokarmowego. Jedzenie zup sprzyja także utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej (warzywne mają charakter zasadotwórczy). Często osoby, których organizm jest zakwaszony odczuwają wieczne zmęczenie, ospałość, bóle głowy - mówi Magda Szymańska, specjalista dietetyk z poradni dietetycznej food & diet.

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Niewiele osób wie, że jedzenie zup sprzyja także utrzymaniu zgrabnej sylwetki.
Częstym błędem, który popełniamy, jest brak ciepłych posiłków w naszym codziennym jadłospisie - skutki tego można wyjątkowo odczuć w czasie zimniejszej pogody.

- Wychłodzony organizm to wiecznie głodny człowiek. A stąd prosta droga do spożywania nadmiernej ilości kalorii i tycia. Jedzenie zup przygotowanych na wywarach warzywnych, z dużą ilością jarzyn, z dodatkiem rozgrzewających przypraw (kurkuma, ziele angielskie, gałka muszkatołowa) to solidna porcja ciepła, a niewielka dawka kalorii. Jeżeli dodamy, że takie dania są źródłem witamin i mikroelementów, mamy świetne zabezpieczenie przed infekcjami wirusowymi - radzi Magda Szymańska.

Paweł Jabłoński, szef kuchni restauracji Italia radzi, by do zup używać świeżych warzyw, a nie mrożonek:
- Lepiej też zupę zmiksować i zrobić z niej krem, będzie gęstsza, a my nie będziemy musieli do niej robić niezdrowych zasmażek - mówi Paweł Jabłoński.

FLESZ: Kiedy będzie wiosna? Zwierzęta dają sygnały.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3