Staropolski żurek według przepisu Roberta Muzyczki, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
SKŁADNIKI:
- ½ kg kości wędzonych od schabu
- 1 średnia marchew
- ½ średniej selery
- 2,5 l wody
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- Butelka gotowego zakwasu na żurek
- 300 ml śmietany kwaśnej 18%
- sól, pieprz do smaku
- 3 ząbki czosnku
- ½ kg białej kiełbasy surowej
- jajka ugotowane na twardo
- 250 g Międzybrodzkiego Makaronu kolanka
Sposób przygotowania:
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Makaron gotujemy według zaleceń na jego opakowaniu, a następnie hartujemy w zimnej wodzie.
Do garnka z wodą wkładamy kości oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Całość należy posolić i gotować, do momentu gdy mięso przy kości będzie miękkie.
Kości wyciągamy i obieramy z nich mięso, następnie kroimy i ponownie dodajemy do naszego wywaru. Żurek łączymy ze śmietaną, hartujemy i dodajemy do całości.
Białą kiełbasę musimy podsmażyć na patelni na złoty kolor, po czym przykryć ją pokrywą i poddusić. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty czosnek.
Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i makaronem kolanka.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?