Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Żurek staropolski na wielkanocne śniadanie. [PRZEPIS]

ELKA
fotolia
Od wielu lat podtrzymywana jest tradycja świątecznego śniadania w wielkanocną niedzielę. Na stole poza kolorowymi pisankami, zajączkami i barankiem nie może zabraknąć tradycyjnych potraw. My zdradzamy przepis na staropolski żurek z makaronem, który urozmaici wielkanocne śniadanie i zapewni nam wspaniały smak świąt.

Staropolski żurek według przepisu Roberta Muzyczki, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

SKŁADNIKI:

  • ½ kg kości wędzonych od schabu
  • 1 średnia marchew
  • ½ średniej selery
  • 2,5 l wody
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • Butelka gotowego zakwasu na żurek
  • 300 ml śmietany kwaśnej 18%
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ kg białej kiełbasy surowej
  • jajka ugotowane na twardo
  • 250 g Międzybrodzkiego Makaronu kolanka

Sposób przygotowania:

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Makaron gotujemy według zaleceń na jego opakowaniu, a następnie hartujemy w zimnej wodzie.

Do garnka z wodą wkładamy kości oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Całość należy posolić i gotować, do momentu gdy mięso przy kości będzie miękkie.

Kości wyciągamy i obieramy z nich mięso, następnie kroimy i ponownie dodajemy do naszego wywaru. Żurek łączymy ze śmietaną, hartujemy i dodajemy do całości.

Białą kiełbasę musimy podsmażyć na patelni na złoty kolor, po czym przykryć ją pokrywą i poddusić. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty czosnek.

Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i makaronem kolanka.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski