Żurek wielkanocny Magdy Gessler. Przepis. Potrawy Magdy Gessler na Wielkanoc: żurek, jajka faszerowane, babka drożdżowa. 6.04.22
Jeśli czas na to pozwala, zaczynamy od przygotowania domowego zakwasu na żur. Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę i zalewamy ją taką ilością wrzącej wody, aż uzyskamy gładką masę. Dolewamy pozostałą wodę. Dodajemy 3 ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Naczynie przykrywamy i obwiązujemy gazą. Odstawiamy na 3 dni w ciepłe miejsce. Raz na dzień delikatnie mieszamy. Po 3 dniach przerzedzamy zakwas.
Rozpuszczamy łyżkę masła, grzyby kroimy i podsmażamy na tłuszczu. Zalewamy bulionem i gotujemy do czasu aż grzyby wyraźnie zmiękną.
Dodajemy zakwas, śmietanę, wyciśnięty ząbek czosnku oraz odrobinę majeranku. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Jajka gotujemy na twardo. Kiełbasę parzymy przez ok. 20 minut. Jajka po ugotowaniu i obraniu kroimy na ćwiartki, a kiełbasę w kółka.
Do każdej porcji żurku dodajemy kiełbasę i jajka. Posypujmey posiekaną natką świeżej pietruszki.
Zobacz kolejne przepisy