Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

64. Enea Bal Sportowca już 29 kwietnia w Andersii. Szef hotelowej kuchni zaprasza na wiosenne menu i najlepsze śniadanie w Poznaniu

Radosław Patroniak
Radosław Patroniak
Wojciech Paleniczka, menedżer gastronomii i Grzegorz Wiciak, szef kuchni w Andersii są już gotowi do przyjęcia gości podczas 64. Enea Balu Sportowca
Wojciech Paleniczka, menedżer gastronomii i Grzegorz Wiciak, szef kuchni w Andersii są już gotowi do przyjęcia gości podczas 64. Enea Balu Sportowca Radosław Patroniak
29 kwietnia sportowe święto Wielkopolski, czyli spóźnione, ale wielce oczekiwane podsumowanie 64. Plebiscytu na Najlepszych Sportowców i Trenera w 2021 r.
64. Enea Bal Sportowca już 29 kwietnia w Andersii. Szef hotelowej kuchni zaprasza na wiosenne menu i najlepsze śniadanie w Poznaniu

Wtedy też poznamy podczas uroczystej gali w hotelu Andersia wyniki głosowania Czytelników naszej gazety. Najlepsza dziesiątka i trzech najlepszych trenerów jest już znanych, ale wciąż nie wiemy, kto zajął które miejsce.

Zobacz też: 100 lat i jeden dzień Lecha Poznań

Wątpliwości zostaną rozwiane w piątek, 29 kwietnia. Fani sportu nie tylko jednak emocjami związanymi z wyborem złotej dziesiątki żyją i stąd nasze zainteresowanie tym, co zaoferuje nam kuchnia poznańskiego hotelu, dobrze znana tym, którzy odwiedzili już jedną ze stu najlepszych restauracji w Polsce, czyli hotelową Flavorię.

– Opinie o hotelowych restauracjach często są kontrowersyjne, ale do nas warto przyjść, bo korzystamy ze świeżych, bardzo dobrej jakości produktów. Porcje u nas nie są minimalistyczne, chociaż trzeba zamówić coś więcej niż przystawkę, żeby wrócić do domu najedzonym – tłumaczył nam Grzegorz Wiciak, szef kuchni w Andersii i jednocześnie wielbiciel włoskiego jedzenia i jazdy na snowboardzie.

Zapytaliśmy go o to, co będzie najmocniejszą stroną menu.

– Opóźnienie terminu imprezy wpłynie na pewno korzystnie na niektóre dania, bo będziemy mieli już do dyspozycji szalenie popularne w Wielkopolsce szparagi. Wiosenny bal może być więc wspaniałą ucztą dla podniebienia i dla tych, którzy preferują kuchnię wegańską, bo o nich też pomyśleliśmy tworząc kartę balowych dań – dodał szef kuchni.

Zwrócił on także uwagę na jeszcze jeden aspekt dłuższej wizyty w Andersii.

– Jeśli ktoś zdecyduje się u nas na nocleg, to na pewno z przyjemnością uda się na śniadanie. Mamy dla gości ponad 100 pozycji w szwedzkim stole, co jest z pewnością najbardziej rozbudowaną ofertą w Poznaniu – zakończył Grzegorz Wiciak.

Zaproszenia na bal można jeszcze rezerwować pod nr tel. 502 499 909. W trakcie imprezy, przy współpracy z poznańskim Caritasem, będzie przeprowadzona zbiórka pieniędzy na rzecz ukraińskich sportowców.

Menu na Enea Balu Sportowca
(wybrane pozycje)
1) krem szparagowy z grzankami
2) konfitowana noga z kaczki z pomarańczą
3) zrazy wieprzowe z boczkiem i ogórkiem kiszonym
4) filet z dorady z pomidorami i oliwkami
5) tatar wołowy z lardą (cienki plasterek włoskiej słoniny) 6) mięsa pieczone w galarecie
7) rostbef z mango i szparagami
8) szparagi zapiekane, bufet sałatkowy z bekonem
9) hummus z wędzoną papryką i warzywami
10) zasmażana młoda kapusta z boczkiem i koperkiem

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wywiad z prezesem Jagiellonii Białystok Wojciechem Pertkiewiczem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski