18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Afera: Hamburgery z końskim mięsem. Dostawca ma rzeźnię w Wielkopolsce!

PILAR
W składzie hamburgerów oprócz wołowiny odkryto ślady końskiego mięsa
W składzie hamburgerów oprócz wołowiny odkryto ślady końskiego mięsa Fot. Andrzej Szozda
Udostępnij:
W Irlandii z pierwszych stron gazet nie schodzi afera ze sprzedawanymi w sklepach i serwowanymi w znanych fast-foodach hamburgerami. W ich składzie oprócz wołowiny odkryto ślady końskiego mięsa. Irlandzki minister rolnictwa stwierdził, że mięso do produkcji hamburgerów pochodziło z Polski. Firma, której zakład odpowiedzialny jest za aferę ma rzeźnię w Wielkopolsce.

"Polscy dostawcy są odpowiedzialni za końskie mięso w skandalu z burgerami, który uderza w supermarkety takie jak Tesco" - podaje za irlandzkim rządem "Guardian".

Irlandzkie służby sanitarne wykryły, że wołowo-końskie hamburgery pochodziły z jednego z zakładów firmy ABP, która działa na terenie Wielkiej Brytanii i Irlandii. Spółka ta część mięsa do produkcji sprowadza z Polski. Jest ona właścicielem rzeźni w wielkopolskich Pniewach.

Mimo doniesień płynących z wysp ABP w swoim komunikacie stanowczo zaprzecza, że wołowina z domieszką koniny pochodziła z Pniew.

"Źródło skażonego mięsa nie jest związane z zakładem ABP w Poznaniu. Tak jak i w innych zakładach grupy końskie mięso nie jest w nim przetwarzane" - czytamy we fragmencie komunikatu wydanego przez władze koncernu ABP, w którym lokalizację rzeźni podano z dużym przybliżeniem.

Władze zarówno w Wielkiej Brytanii jak i Irlandii przekonują, że mięso, mimo domieszki koniny, nie stanowi zagrożenia dla zdrowia ludzi.

Hamburgery z końskim mięsem miały trafić na terenie wysp do sieci supermarketów, w tym Tesco, Aldi, Lidl i Iceland. Sieci wycofały ze swoich sklepów ponad 100 tys. paczek burgerów.

Możesz wiedzieć więcej! Kliknij i zarejestruj się: www.gloswielkopolski.pl/piano

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 13

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

s
s....
ABP Group z ktorej pochodzi to miso to zlodzieje!!!
Pracujac w tej firmie stajesz sire niewolnikiem.
b
bolek
Ale jesli nie potwierdza sie te informacje, ze konina pochodzi z Polski - to czy Irlandia i wszystkie stacje CNN itd.przeprosa Polske ze tak pochopnie wyrokowaly. Mysle ze za tego typu opinie nalezy sie sroga kara pieniezna, zeby ni dochodzilo wiecej do takich oszczerstw
b
bolek
Proponuję zajrzeć w obowiązujące w Polsce prawo i zobaczyć kto sprawuje nadzór nad produkcją pochodzenia zwierzęcego!!! Nie wszystkim w Polsce zajmuje się Inspekcja Sanitarna, i pewnie gdyby nie owa instytucja była by syf kiła i mogiła w spożywce
j
jam2013
Krakowska z dodatkiem mięsa z indyka - to dopiero afera!
W
Wagner Basia
Teraz wszystko co z Polski jest skażone. Brak jakichkolwiek kontroli, gdzie Sanepid?,gdzie służby sanitarne, gdzie kontrole?
x
xyz
Zaraz, zaraz a konina nie jest drozsza od wolowiny? Wiec o co chodzi.
N
Nick
Moze tym razem Floreka Sanepid zainteresuje sie przetworstwem miesnym. Sol zignorowal.
j
ja
Właśnie! Dlatego jedzą dżem.
k
kecaj
konina to bardzo debre mięso,wieć po co ten cały raban?
M
Malgosia
Anglicy koniny nie jedza,podobnie jak Polacy bardzo szanuja konie.Pamietam ,gdy mieszkalam w Poznaniu,w jednym miesnym na Raszynie mozna bylo kupic konine.Prawda jest ,ze mieso konskie jest bardzo czyste i prawdopodobnie smaczne,ale chyba czynniki kulturowe maja wplyw na to ,ze koniny sie na polskich stolach nie podaje.Polacy i Anglicy znani sa z umilowania koni,a z ciekawostek dla tych co nie byli na przyklad w Anglii ,co drugi pub ma w nazwie : horse
M
Mięsożerca
Choć dziwne, że wegetarianom robi różnicę, czy jedzą marchewkę czy porosty.
s
soy
Jeśli już ktoś je mięso to co mu za różnica jakie zwierze przez to zginęło?? Równie dobrze mogliby sprzedawać Burgery z psów i żadnemu mięsożercy nie powinno to robić różnicy...
r
rr
Przecież Angole właśnie koninę jedzą.
Więcej informacji na stronie głównej Głos Wielkopolski
Dodaj ogłoszenie