Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chłodniki na upalne dni

Elżbieta Podolska
Lubimy je nie tylko w upalne dni. Chłodniki zjadamy także, kiedy ponuro na dworze. Przepisów na ich przygotowanie jest całe mnóstwo. Poniżej kilka z nich. I wbrew naszemu przekonaniu o lekkości tej zupy, jest to pożywne danie, które dla niektórych może stanowić już cały obiad.

ZOBACZ TEŻ: Przepis na chłodnik litewski
- Zupy na zimno znane są praktycznie we wszystkich krajach. W Polsce tradycyjnie jemy chłodnik litewski, w Hiszpanii gazpacho, w Bułgarii tarator itd. Robi się je... w zasadzie ze wszystkiego - mówi Roman Kosmalski, szef kuchni Restauracji "Zagroda Bamberska".

Można znaleźć nawet takie przepisy, w których dodaje się alkohol. Warzywa, owoce do tego mleko, kefir, maślanka, zsiadłe mleko lub jogurt naturalny i zupa prawie gotowa. W zależności od dodatków będzie na słodko lub lekko pikantnie. Zawsze jednak działa orzeźwiająco.

- Ten orzeźwiający charakter chłodników przesądza o tym, że najczęściej sięgamy po nie jednak w upalne dni. W naszej restauracji chłodnik cieszy się dużą popularnością wśród gości. Teraz jest dostępny w karcie menu lunchowego - dodaje Roman Kosmalski.

Najlepiej przygotowywać go w kamiennym garnku, bo to on najlepiej trzyma zimno po wyjęciu z lodówki, a o to tutaj chodzi.
To najłatwiejsze i najszybsze zupy. Wystarczy mieć zaledwie dwa trzy składniki, które miksujemy i już. Proporcje też układamy według naszego uznania. Więcej pomidorów, a będzie bardziej pomidorowa, więcej ogórka, bardziej ogórkowa. Trzeba tylko przy tym uważać na czosnek, bo jego smak wychodzi dopiero po jakimś czasie i może się okazać, że przytłoczy smak warzyw.

Chłodnik podczas schładzania najlepiej przechowywać w lodówce szczelnie zamknięty, bowiem mleko czy jogurt mogą szybko przejąć zapach z otaczających je produktów. A nie o to chodzi.

Zupa na zimno to także świetna okazja, by nasze dziecko polubiło owoce i warzywa.

- Owocowy chłodnik to sposób na to, by dziecko zjadło coś zdrowego. To połączenie owoców i jogurtu naturalnego. Takie naturalne słodycze są dziś często zastępowane w diecie przez czekolady lub wyroby czekoladopodobne, a zdecydowanie wartościowszym posiłkiem dla młodego człowieka jest owocowy chłodnik - przekonuje Roman Kosmalski, szef kuchni z Restauracji "Zagroda Bamberska".

Nic prostszego niż przyrządzenie deseru zamiast nielubianej zupy. Lekko słodkie owocowe, zimne jak lody z pływającymi kulkami z owoców albo całymi owocami. Do tego ten różowy kolor stworzony jak dla małych księżniczek czy fanek Hello Kitty. Żaden maluch nie potrafi się temu oprzeć. Dorosły chyba też nie.

Pamiętajmy tylko jeszcze o jednym! Wszystkie produkty muszą być świeże i dobrej jakości.

Chłodnik arbuzowy z fetą

Składniki:

  • 1/4 średniego arbuza
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g sera feta
  • 2 gałązki bazylii
  • sól pieprz

Przygotowanie:

Wrzucić pokrojonego, oczyszczonego z pestek i zielonej skóry arbuza do blendera, polać sokiem z cytryny, dodać szczyptę soli. Zmiksować.

Schłodzić. Podawać posypane fetą i pokrojonymi w cienkie paseczki listkami bazylii.

Chłodnik z ogórka i rzodkiewki

Składniki:

  • 1 litr jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 ogórki
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 łyżki kopru
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Jogurt wymieszać ze śmietaną, dodać ogórki, rzodkiewkę.

Doprawić solą i pieprzem. Posypać koperkiem.

Tarator prosto z Bułgarii

Składniki:

  • duży ogórek lub kilka mniejszych
  • 500 ml ksielo mliako (lub jogurt typu śródziemnomorskiego)
  • pół pęczka koperku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • sól i odrobina pieprzu białego
  • potłuczone orzechy włoskie

Przygotowanie:
Ogórki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Solimy od razu.

Czosnek obrany rozcieramy w moździerzu na miazgę z odrobiną soli.

Jogurt rozbijamy na jednolitą masę i łączymy ze sobą składniki.

Dodajemy drobno posiekany koperek i olej oraz pieprz do smaku.

W wielu domach dodaje się do taratora orzechy włoskie. Bułgarzy dolewają szklankę zimnej wody.

Błyskawiczne gazpacho

Składniki:

  • 2 duże mięsiste pomidory
  • 4 łodyżki bazylii
  • 4 gałązki oregano
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Pomidory umyć i obrać ze skórki.

Pokroić na mniejsze kawałki. Posiekać zioła.

Do naczynia wrzucić pomidor i zioła, dodać oliwę z oliwek i 100 ml zimnej przegotowanej wody.

Zmiksować. Doprawić.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski