Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co koniecznie musi znaleźć się na świątecznym stole?

Anastazja Bezduszna
123rf
Zgodnie z tradycją, co roku 24 grudnia wraz z pojawieniem się na niebie pierwszej gwiazdki, zasiadamy z najbliższymi do wigilijnego stołu wypełnionego pysznymi potrawami. W tym dniu po całym domu roznoszą się aromatyczne zapachy naszych ulubionych dań, które w Święta smakują szczególnie. Bez jakich potraw mieszkańcy Wielkopolski nie wyobrażają sobie Bożego Narodzenia?

Na świątecznym stole rodzin z tego regionu nie może zabraknąć tradycyjnych smaków - barszczu czerwonego, pierogów z kapustą i grzybami, czy smażonego karpia. Jednak w porównaniu do ostatnich lat, rodziny z Wielkopolski coraz chętniej eksperymentują – prawie połowa z nich przyznaje, że podczas Świąt przygotowuje więcej dań, które wcześniej nie były popularne.

Ulubione świąteczne potrawy co roku łączą rodzinę przy wigilijnym stole. To właśnie przy nim każdego roku składamy sobie życzenia dzieląc się opłatkiem i spędzamy wyjątkowy czas z bliskimi. Każdy z nas ma swoje wspomnienia i dania, które szczególnie kojarzą się ze Świętami. Jakich smaków w tym magicznym okresie nie może zabraknąć w domach z Wielkopolski?
Jak wynika z badania konsumenckiego przeprowadzonego na zlecenie marki Winiary,nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia bez pierogów z kapustą i grzybami (44%), smażonego karpia (62%) i śledzi (16%), a także czerwonego barszczu - aż w 7 z 10 wielkopolskich domów podaje się go podczas świąt. Mimo tego, że przygotowujemy tę tradycyjną zupę od wielu lat – nadal sprawia nam sporo trudności. Dla mieszkańców tego województwa najtrudniejszym zadaniem jest uzyskanie odpowiedniego smaku barszczu, a także obieranie i ścieranie buraków.

Przepis na zakwas buraczany

Pamiętajmy, że odpowiednio dobrana kompozycja aromatycznych przypraw, ziół i innych składników gwarantuje idealne doprawienie wigilijnej zupy. Jeśli chcesz poeksperymentować w kuchni i podać go bliskim w nieco innej odsłonie, możesz dodać do niego kapustę kiszoną i suszone grzyby. Takie połączenie z pewnością posmakuje całej rodzinie.

Tu znajdziesz przepis na barszcz i pierogi z grzybami i kapustą

Rodziny z Wielkopolski podczas Świąt chętnie przygotowują także sałatkę warzywną. Prawie połowa mieszkańców tego województwa uważa ją za swoją specjalność. Aby w tym roku podać ją na wigilijny stół w nieco innej odsłonie - tradycyjny przepis można w łatwy sposób urozmaicić, dodając do niego marynowane grzybki lub suszoną żurawinę.

W prawie połowie wielkopolskich domów nie może zabraknąć również pierogów z kapustą i grzybami, które są także ulubionym daniem najmłodszych.

Przepis na kapustę z grzybami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski