Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dania z dynią - pyszne i szybkie! [PRZEPISY]

Anastazja Bezduszna
Jeden z najłatwiejszych i szybkich sposobów na dynię to zapiekanie. Dobrym dodatkiem do dyni będzie ser. Przygotowując tę potrawę musimy pamiętać, aby wybrać odpowiedni rodzaj dyni i sera żółtego, który chcemy poddać obróbce termicznej. Jeśli chodzi o dynię, to doskonałym wyborem będzie dynia hokkaido, która idealnie nadaje się do zapiekania. Posiada suchy miąższ, łatwo się kroi, a jej skóra nie wymaga obierania. Pieczenie dodatkowo wydobywa jej orzechowy smak.

- Wybierając ser zwróćmy uwagę, czy pod wpływem działania wysokiej temperatury nie zmieni smaku i zapachu na gorszy. Do wszelkiego rodzaju dań na ciepło doskonale nadaje się ser żółty Gouda - radzi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

TU ZNAJDZIESZ PRZEPIS NA DYNIE ZAPIEKANĄ Z SEREM

Dynia w wersji na ostro urzeka smakiem - robimy jej przysługę, doprawiając pikantnymi, wyrazistymi dodatkami. Warto spróbować placków w tej wersji - możemy podawać je z jogurtem naturalnym, ale stanowią również doskonały dodatek do mięs czy sałatek. Inną wersją jest chlebek dyniowy, który ma chrupiącą skórkę, puszysty środek. To idealne zastępstwo zwykłego chleba można upiec z użyciem dojrzałych, jesiennych dyni.

TU ZNAJDZIESZ PRZEPIS NA CHLEBEK DYNIOWY

Zapiekanki z kaszą jaglaną, soczewicą i dynią

Składniki:

  • 2 szklanki rosołu,
  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • łyżka oleju,
  • 600 g obranej dyni,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka soczewicy
  • Przyprawy:
  • suszony tymianek,
  • słodka i ostra papryka w proszku,
  • garam masala i kmin rzymski

Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną płuczemy zimną wodą i odsączamy. Zalewamy ją ciepłym rosołem. Następnie gotujemy kaszę przez 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie skropioną olejem i pokrojoną w kostkę dynię, przekładamy do naczynia do zapiekania i pieczemy przez 30 minut w nagrzanym do 200 stopni. Pokrojoną cebulę i czosnek szklimy na patelni z 2 łyżkami oleju. Później łączymy kaszę z dynią, cebulą i odsączoną soczewicą oraz pieczemy całość jeszcze przez 30 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.

Tartaletki z dynią

Składniki na puree z dyni:

  • jedna mała dynia, o wadze do 1 kg,
  • dwie łyżki brązowego cukru,

Składniki na krem:

  • 250 g schłodzonego serka mascarpone,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • pół łyżeczki imbiru,
  • 1 laska wanilii,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • pół szklanki posiekanych fig,
  • opakowanie tartaletek z kruchego ciasta

Sposób przygotowania:
Wydrążamy dynię i obieramy ją ze skórki, kroimy w plastry i pieczemy do miękkości przy temperaturze 180 stopni. Tak przygotowany miąższ umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy dwie łyżki brązowego cukru i blendujemy całość, do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji. Po ostudzeniu puree przygotowujemy krem. Serek mascarpone mieszamy łyżką z cukrem, ziarenkami wanilii i przyprawami korzennymi. Dodajemy posiekane figi. Łączymy krem mascarpone z puree z dyni. Tak by powstała jednolita masa. Pomarańczowy krem nakładamy na gotowe spody.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski