- Wybierając ser zwróćmy uwagę, czy pod wpływem działania wysokiej temperatury nie zmieni smaku i zapachu na gorszy. Do wszelkiego rodzaju dań na ciepło doskonale nadaje się ser żółty Gouda - radzi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.
TU ZNAJDZIESZ PRZEPIS NA DYNIE ZAPIEKANĄ Z SEREM
Dynia w wersji na ostro urzeka smakiem - robimy jej przysługę, doprawiając pikantnymi, wyrazistymi dodatkami. Warto spróbować placków w tej wersji - możemy podawać je z jogurtem naturalnym, ale stanowią również doskonały dodatek do mięs czy sałatek. Inną wersją jest chlebek dyniowy, który ma chrupiącą skórkę, puszysty środek. To idealne zastępstwo zwykłego chleba można upiec z użyciem dojrzałych, jesiennych dyni.
Zapiekanki z kaszą jaglaną, soczewicą i dynią
Składniki:
- 2 szklanki rosołu,
- 1 szklanka kaszy jaglanej,
- łyżka oleju,
- 600 g obranej dyni,
- 2 cebule,
- 3 łyżki oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 puszka soczewicy
- Przyprawy:
- suszony tymianek,
- słodka i ostra papryka w proszku,
- garam masala i kmin rzymski
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną płuczemy zimną wodą i odsączamy. Zalewamy ją ciepłym rosołem. Następnie gotujemy kaszę przez 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie skropioną olejem i pokrojoną w kostkę dynię, przekładamy do naczynia do zapiekania i pieczemy przez 30 minut w nagrzanym do 200 stopni. Pokrojoną cebulę i czosnek szklimy na patelni z 2 łyżkami oleju. Później łączymy kaszę z dynią, cebulą i odsączoną soczewicą oraz pieczemy całość jeszcze przez 30 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
Tartaletki z dynią
Składniki na puree z dyni:
- jedna mała dynia, o wadze do 1 kg,
- dwie łyżki brązowego cukru,
Składniki na krem:
- 250 g schłodzonego serka mascarpone,
- pół łyżeczki cynamonu,
- pół łyżeczki imbiru,
- 1 laska wanilii,
- 3 łyżki cukru pudru,
- pół szklanki posiekanych fig,
- opakowanie tartaletek z kruchego ciasta
Sposób przygotowania:
Wydrążamy dynię i obieramy ją ze skórki, kroimy w plastry i pieczemy do miękkości przy temperaturze 180 stopni. Tak przygotowany miąższ umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy dwie łyżki brązowego cukru i blendujemy całość, do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji. Po ostudzeniu puree przygotowujemy krem. Serek mascarpone mieszamy łyżką z cukrem, ziarenkami wanilii i przyprawami korzennymi. Dodajemy posiekane figi. Łączymy krem mascarpone z puree z dyni. Tak by powstała jednolita masa. Pomarańczowy krem nakładamy na gotowe spody.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?