Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dlaczego warto jeść ryby? Zobacz jakie ryby są najlepsze i najzdrowsze

Karolina Rokitnicka
Karolina Rokitnicka
Spożycie ryb w Polsce rośnie w ostatnich latach. Obecnie to około 14 kg ryb na rok, ale daleko nam do średniej, która wynosi około 23 kg. Zobacz w galerii jakie ryby są najzdrowsze
Spożycie ryb w Polsce rośnie w ostatnich latach. Obecnie to około 14 kg ryb na rok, ale daleko nam do średniej, która wynosi około 23 kg. Zobacz w galerii jakie ryby są najzdrowsze Pixabay, zdjęcie ilustracyjne
Ryby korzystnie działają na mózg, układ nerwowy, wspomagają pracę serca, układ krążenia, obniżają ciśnienie, zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia niektórych nowotworów, przyspieszają przemianę materii i zmniejszają apetyt, korzystnie wpływają na kondycję skóry i włosów. To tylko część z ich zalet. Zobacz dlaczego warto jeść ryby i które są najzdrowsze.

Spis treści

Ile jemy ryb?– dane z Polski i świata

Z raportu z 2022 roku wynika, że globalne spożycie ryb i owoców morza osiągnęło w 2020 roku 20,2 kg na osobę. Najwięcej ryb spożywa się w Islandii, Wyspach Owczych i Malediwach (ponad 80 kg). W Europie najwięcej ryb jedzą Hiszpanie - 39 kg i Portugalczycy - 57kg. Spożycie ryb w Polsce rośnie w ostatnich latach, ale daleko nam do średniej. Jemy głównie śledzie, mintaje i makrele. Spożycie ryb jest znacznie wyższe w miastach niż na obszarach wiejskich.

Spożycie ryb w Polsce

  • 2017 rok - 12,92 kg rocznie/osobę
  • 2018 rok - 13,02 kg
  • 2019 rok - 13,11 kg
  • 2020 rok - 13,33 kg
  • 2023 – około 14 kg

Ile należy jeść ryb?

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca jedzenie ryb przynajmniej dwa razy w tygodniu. Polacy średnio spożywają rybę raz na dwa tygodnie. Zauważalny wzrost jest w okresie Bożego Narodzenia. Wówczas na talerzach dominuje karp.

Właściwości ryb

Ryby są cenione m.in. za wysoką zawartość kwasów omega-3. Zawierają też witaminy A, D, E oraz z grupy B. Są źródłem białka i składników mineralnych – jod, selen i żelazo.

Korzyści z jedzenia ryb

  • zapewniają prawidłowe stężenie cholesterolu
  • wspomagają pracę serca, układ krążenia, obniżają ciśnienie i krzepliwość krwi
  • zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia niektórych nowotworów
  • wspierają funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego
  • przyspieszają przemianę materii i zmniejszają apetyt
  • korzystnie wpływają na pamięć i koncentrację
  • neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, spowalniają proces starzenia
  • korzystnie wpływają na kondycję skóry i włosów
  • zwiększają produkcję serotoniny - hormonu szczęścia

Dietetycy sugerują, żeby wybierać chude ryby. Ma to znaczenie nie tylko dla osób na diecie, ale także dla tych, co mają problemy z układem pokarmowym.

Za ryby tłuste uznaje się te, które mają więcej niż 7 proc. tłuszczu.

Gatunki tłustych ryb

  • halibut
  • łosoś
  • szprot
  • śledź
  • makrela
  • karp
  • jesiotr
  • węgorz (ponad 15 proc. tłuszczu)

Ryby średnio tłuste zawierają od 2 do 7 proc. tłuszczu.

Gatunki średnio tłustych ryb

  • troć
  • sieja
  • sielawa
  • pstrąg
  • sum

Najchudsze ryby mają mniej niż 2 proc. tłuszczu.

Gatunki chudych ryb

  • dorsz
  • morszczuk
  • mintaj (0,4 g tłuszczu)
  • sandacz
  • szczupak
  • tołpyga
  • amur

Zawartość tłuszczu to tylko jeden z aspektów przy wyborze ryby. Ważne są także składniki odżywcze jakie dana ryba dostarcza organizmowi.

Ryby dzielimy także ze względu na pochodzenie. Ryby morskie dostarczają więcej kalorii niż ryby słodkowodne, ale mają też więcej dobroczynnych tłuszczów, a także jodu i selenu.

Gatunki ryb ze względu na pochodzenie

  • ryby morskie: łosoś, śledź, sardynka, makrela, tuńczyk, dorsz, halibut, szprot, mintaj, morszczuk, sola
  • ryby słodkowodne: pstrąg, sandacz, karp, karaś, jesiotr, płoć

Najlepsze gatunki ryb

Najbardziej wartościowe i bogate w kwasy omega-3 są ryby tłuste (sardynki, tuńczyk, makrela, łosoś i śledź). Chude ryby mają mniejszą zawartość kwasów, ale są mniej kaloryczne i wskazane dla osób na diecie, mających podwyższony cholesterol. Dla dzieci poleca się dorsza, mintaja, szczupaka, sandacza i morszczuka.

Zobacz najlepsze gatunki ryb w galerii

Jakich ryb lepiej unikać?

  • panga i tilapia – są hodowane sztucznie (często przy użyciu antybiotyków, środków bakteriobójczych, hormonów i tanich pasz bazujących na rybim tłuszczu), mają niewielką zawartość białka, witamin i kwasów omega-3
  • ryba maślana – mają dużą ilość nieprzyswajalnych kwasów oleinowych, których częste spożycie może skutkować niestrawnością
  • okoń nilowy – zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, które podnoszą stężenie złego cholesterolu (LDL)
  • sum afrykański – zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, co niekorzystnie wpływa na poziom cholesterolu
Trwa głosowanie...

Jak często jesz ryby?

Zdrowie
Takie są skutki jedzenia selera. Zobacz dlaczego warto jeść seler
Aloes ma szerokie zastosowanie, ale trzeba umieć go stosować Zobacz jak na organizm działa aloes
 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co to jest zapalenie gardła i migdałków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski