Fruktoza - w jakich owocach jest jej najwięcej?
Najwięcej fruktozy znajduje się w suszonych winogronach, czyli rodzynkach. W 100 g owocu jest jej 29,68 g. Najmniej fruktozy występuje w żurawinie (0,63 g/100 g) i soku z cytryny (0,61 g/100 g). W 100 g pomarańczy znajduje się jej 2,25 g; w bananach - 4,85 g; natomiast w gruszkach - 6,42 g.
Fruktoza występuje też w miodzie, a w 42% wchodzi w skład syropu glukozo-fruktozowego. Syrop możemy znaleźć w większości produktów spożywczych - począwszy od słodkości, na wędlinach kończąc.
Jaki wzór ma fruktoza, czyli powtórka z chemii
Wzór fruktozy to C6H12O6. Fruktoza połączona z glukozą tworzy sacharozę, czyli cukier stołowy.
Fruktoza sama w sobie jest słodka (zdecydowanie bardziej niż glukoza i nieco bardziej niż sacharoza) i dobrze rozpuszcza się w wodzie.
Właściwości fruktozy
Fruktoza w naszym organizmie przetwarzana jest przez wątrobę, dlatego kiedy ten organ za bardzo się przeciąża, zamienia cukier w tłuszcz, co może prowadzić do otyłości, a także otłuszczenia i marskości wątroby.
Warto jednak zauważyć, że to nie zasługa samej fruktozy, która znajduje się na przykład w owocach. Tycie zawdzięczamy głównie nadmiernemu piciu napojów, które są nią słodzone.
Fruktoza z owoców jest dobrze tolerowana przez cukrzyków. Wchłania się dwukrotnie wolniej niż glukoza. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu nie podnosi gwałtowanie stężenia cukru w organizmie, a trzustka nie musi uwalniać dużych dawek insuliny.
Fruktoza a glukoza
Czy zastępować fruktozę glukozą, czyli jeden cukier na drugi? Jak wyjaśniają amerykańscy badacze z St. Michael's Hospital w Toronto, nie powinniśmy się nad tym zastanawiać. Ważniejsze jest co innego.
Dr John Sievenpiper tłumaczy, że największą uwagę powinniśmy zwracać na nadmierną konsumpcję, wielkość porcji i dzienną liczbę kalorii.
Cena fruktozy - ile kosztuje cukier owocowy?
Kilogram fruktozy możemy kupić już za niecałe 10 zł. Są też m.in. opakowania 500-gramowe (około 6 zł) czy 5-kilogramowe, które kosztują około 50 zł.
Cukier pochodzi najczęściej z Turcji. Należy go przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Wszyscy kochamy słodkości. Bardzo często ciężko nam jest oprzeć się słodkim napojom czy ciastom. Warto zatem pomyśleć o tym, by używać mniej szkodliwego i kalorycznego cukru, a zastąpić go zdrowymi substytutami.
W tej roli świetnie sprawdzi się na przykład miód, stewia, ksylitol czy też po prostu… suszone owoce. Zobaczcie jak sprawić, by słodycze nie były grzechem, a smakowały tak samo wspaniale.
Źródło: Agencja TVN
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?