Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kiszonki korzystnie wpływają na organizm. Sprawdź jakie są zalety kiszonek

Karolina Rokitnicka
Karolina Rokitnicka
Zobacz w galerii 10 zalet jedzenia kiszonek
Zobacz w galerii 10 zalet jedzenia kiszonek Pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Zobacz w galerii dlaczego warto jeść kiszonki. Mogą one pomóc w wielu dolegliwościach i schorzeniach.

Kiszenie zmniejsza wyjściową zawartość cukru w warzywach i owocach, tym samym obniża się ich kaloryczność. Zwiększa też strawność warzyw i owoców, bo eliminuje z produktów niektóre niepożądane substancje uważane np. gazotwórcze cyjanki, tioglikozydy oraz zmniejsza poziom substancji antyodżywczych (kwas szczawiowy i azotany).

Poznaj z naszej galerii 10 zalet jedzenia kiszonek

Choć nie jest prawdą, że kiszonki mają więcej witaminy C niż świeże warzywa i owoce, to fermentacja stabilizuje witaminę C. Nie ulega ona rozpadowi. Ponadto w kiszonkach mamy silne przeciwutleniacze – witaminy A i E. Służą one nie tylko wyglądowi skóry, włosów i paznokci, ale także przeciwdziałają starzeniu się organizmu i zmniejszają ryzyko zachorowania np. na nowotwory.

Podczas fermentacji powstają witaminy B2 i PP. Kiszonki mają ich znacznie więcej niż produkt surowy. Witaminy te korzystnie wpływają m.in. na układ nerwowy, przemianę materii, regenerację tkanek, funkcjonowanie mózgu

Fermentacja zwiększa też przyswajalność wapnia i żelaza. Dlatego zaleca się je w profilaktyce osteoporozy, osteopenii i anemii.

Kiszonki zawierają cenne witaminy i składniki mineralne:

  • witaminy A, B, C, E i PP
  • wapń
  • żelazo
  • potas
  • magnez
  • fos­for

Warto wiedzieć, że podczas kiszenia powstaje acetylocholina, która poprawia perystaltykę jelit, obniża ciśnienie krwi, wspomaga przekazywanie bodźców nerwowych. Wpływa korzystnie na serce, pracę przewodu pokarmowego, procesy pamięciowe, sprawność mięśni i odpoczynek organizmu. Włączenie kiszonek do menu wspomaga odnowę flory bakteryjnej, osłabionej np. przez antybiotyki lub częste stosowanie leków przeciwbólowych.

Jakie warzywa/owoce nadają się do kiszenia?

  • kapusta
  • ogórki
  • pomidory
  • arbuz
  • cukinia
  • kalafior
  • rzodkiewki
  • kalafior
  • papryka
  • buraki
  • marchew
Trwa głosowanie...

Czy wciąż przestrzegasz reżimu sanitarnego?

Czytaj w serwisie Głos Wielkopolski

Super wzory tatuaży dla kobiet na rękę Zobacz zdjęcia najlepszych prac salonów tatuażu

Zobacz jak mieszka i żyje gwiazda „True Love” Edyta Zając debiutuje jako prowadząca program telewizyjny

Zobacz w galerii 10 zalet jedzenia kiszonek

Kiszonki korzystnie wpływają na organizm. Sprawdź jakie są z...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Grupę krwi u człowieka można zmienić, to przełom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski