MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Nalewka z aronii (gmina Kleczew)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Nalewka z aronii (gmina Kleczew)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Nalewka z aronii (gmina Kleczew) archiwum

Składniki:

  • 3 kg aronii,
  • 50 szt. liści wiśni,
  • 1 litr wody,
  • 2 kg cukru,
  • 1 litr spirytusu,
  • 0,5 litra wódki białej,
  • 1 kwasek cytrynowy.

Sposób przygotowania:
Aronię myjemy i zamrażamy na dwie doby. Po wyjęciu z mrożenia dodajemy liście wiśni i wodę, gotujemy przez 15 minut. Następnie po przestudzeniu odcedzamy sok i dodajemy do niego cukier z kwaskiem cytrynowym. Dobrze mieszamy, wlewamy spirytus. Całość przelewamy do dużego naczynia, zakręcamy i odstawiamy na 6 tygodni, co jakiś czas wstrząsając, aby rozpuścić cukier. Możemy dodać do części przygotowywanej nalewki 50 ziaren kawy prawdziwej, dzięki temu uzyskamy dwa różne smaki. Po 6 tygodniach nalewkę zlewamy do butelek.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski