Składniki:
- 3 kg aronii,
- 50 szt. liści wiśni,
- 1 litr wody,
- 2 kg cukru,
- 1 litr spirytusu,
- 0,5 litra wódki białej,
- 1 kwasek cytrynowy.
Sposób przygotowania:
Aronię myjemy i zamrażamy na dwie doby. Po wyjęciu z mrożenia dodajemy liście wiśni i wodę, gotujemy przez 15 minut. Następnie po przestudzeniu odcedzamy sok i dodajemy do niego cukier z kwaskiem cytrynowym. Dobrze mieszamy, wlewamy spirytus. Całość przelewamy do dużego naczynia, zakręcamy i odstawiamy na 6 tygodni, co jakiś czas wstrząsając, aby rozpuścić cukier. Możemy dodać do części przygotowywanej nalewki 50 ziaren kawy prawdziwej, dzięki temu uzyskamy dwa różne smaki. Po 6 tygodniach nalewkę zlewamy do butelek.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?