Na Poznańskich Targach Piwnych nie tylko można spróbować nowych smaków. Można się także dowiedzieć jak piwo należy pić. Wbrew pozorom nie jest to wcale takie proste. Przekonywał o tym Marek Stefaniak, który prowadzi blog poświęcony piwom i ich degustacji.
- Piwo należy pić świeże i dobre - to pierwsze zasady z piwnego dekalogu.
Jak sprawdzić, które piwo jest dobre? Można to zrobić zaglądając na jeden z serwisów poświęconych browarom. Degustowanie piwa w pubie to nie zawsze najlepszy pomysł.
- Piwo nie lubi hałasu i obcych zapachów. Lubi za to dobre światło, gdyż powinno cieszyć oko - zdradzał Marek Stefaniak.
I chociaż większości dobre piwo kojarzy się z zimnym piwem, to podstawowy błąd popełniany wobec piwa.
- Piwo powinno być podane w odpowiedniej temperaturze. Najczęściej jest to od 8 do 10 stopni. Jeżeli podają nam zimne piwo, to znak, że w normalnej, piwnej temperaturze zwyczajnie nie dałoby się go wypić - mówi Marek Stefaniak.
Kolejny mit to kufel. Otóż znacznie lepszy do degustacji piwa jest... kieliszek do wina, który pomoże wyeksponować jego aromat.
Ile różnych piw trzeba wypić, żeby nazwać siebie piwoszem?
- Dopiero przy 1000 można powiedzieć, że ktoś zna się na piwie - mówi z uśmiechem Marek Stefaniak.
Eksperyment z piwem należy jednak zacząć od... kuchni.
- Jak ktoś kto nigdy nie jadł mango rozpozna smak mango w piwie? Należy próbować różne smaki, by mieć większą percepcję sensoryczną - to już ostatnia rada Marka Stefaniaka.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?