Plac Kolegiacki w Poznaniu przestrzenią Festiwalu Dobrego Smaku
Od 12 do 15 sierpnia na pl. Kolegiackim w Poznaniu odbywa się Jarmark Dobrego Smaku – najważniejsza część Festiwalu Dobrego Smaku. Podczas niego na kramach będzie można kupić i skosztować regionalne wyroby z różnych części Polski, a także zagranicznych jak m.in. węgierski langosz, hiszpańskie tapas, turecka baklawa, litewskie wędliny, sery z Francji.
Przywieźliśmy ze sobą produkty węgierskie: mamy przeciery, pasty, przyprawy, paprykę, wędliny, wino, ale przede wszystkim będziemy podawać langosze, czyli węgierski placek drożdżowy. Podajemy go tradycyjnie z czosnkiem i śmietanką z żółtym serem, ale mamy też kilka dodatkowych opcji. Może być na przykład ze skwarkami, z węgierskim leczo, z kiełbaską Na pewno wszyscy znajdą coś dla siebie. Kuchnia węgierska jest bardzo aromatyczna, smaczna, dobrze doprawiona i ma wyrazisty smak
– mówi Joanna Petrowicz ze sklepu węgierskiego „Papryka”, który prowadzi z węgierskim mężem.
Nie obędzie się też bez stoisk winiarskich i tradycyjnych poznańskich dań, jak pyra z gzikiem czy szare kluchy. Ze względu na mniejszą przestrzeń, ograniczono liczbę wystawców, a tegoroczną edycję organizatorzy nazwali wersją „lajt”.
Nazwaliśmy tegoroczną wersję „lajt”, bo jest dużo bardziej kameralna. Nie chodzi o to, że będzie mniej kalorii, bo każdy znajdzie coś dla siebie, ale przestrzeń jest nowa i ona wymaga pewnej kameralności. Dotąd byliśmy zawsze na Starym Rynku i mogliśmy pomieścić 100 wystawców, teraz mamy mniejszą przestrzeń i tych wystawców będzie 32
– mówi Wojciech Lewandowski, pomysłodawca Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku.
Zobacz nagranie: Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku 2022 w Poznaniu:
Jarmark Dobrego Smaku 2022: Najważniejsze atrakcje
W sobotnie i niedzielne popołudnie organizatorzy zapraszają na muzyczne występy festiwalowego kwartetu Yes Chef! Band! W repertuarze standardów jazzowych i przebojów muzyki rozrywkowej w autorskich aranżacjach.
Festiwalowa tradycja, czyli Konkurs Polska Nalewka. Twórcy domowych nalewek z całej polski od tygodni nadsyłali swoje najlepsze wiśniówki, pigwówki czy orzechówki, a wielu z nich pojawi się w Poznaniu osobiście. Wśród najciekawszych nalewek z poprzednich edycji zaliczyć można z: czosnku, borowików, grzybków shitake, kwiatów gruszy, dyni, świeżego zielonego ogórka, truskawek z czarnym pieprzem. Jakie ciekawe pozycje pojawią się w tym roku? Tego poznaniacy dowiedzą się w sobotę, 13 sierpnia, gdy Kapituła Dobrego Smaku oceni wszystkie zgłoszone trunki. A autor Polskiej Nalewki Roku 2022 zostanie ogłoszony w sobotni wieczór.
- Po raz drugi organizujemy Ogólnopolski Festiwal Alkoholi Rzemieślniczych w Poznaniu, gdzie można spróbować najlepszych polskich wyrobów, robionych przez małe rodzinne firmy. Przygotowaliśmy kilka atrakcji dla zwiedzających, jedną z nich jest kupno kieliszka festiwalowego, który umożliwia spróbowanie wybranego alkoholu z każdego z ośmiu stoisk. Wśród propozycji mamy np. nalewkę rabarbarową, która jest produktem sezonowym, doskonałym na lato
– mówi Marcin Czarnecki ze Stowarzyszenia Polskie Destylaty.
W świąteczny poniedziałek, 15 sierpnia zaplanowano Biesiadę Ukraińską. Poczęstunek daniami kuchni ukraińskiej rozpocznie się w samo południe. Skosztować będzie można prawdziwego ukraińskiego barszczu i autentycznych ukraińskich wareników z ziemniaczano-cebulowym farszem. Oba dania odstępne będą w wersjach wegetariańskiej i wegańskiej. Przygotowano ponad 800 porcji. Degustacja będzie nieodpłatna, organizatorzy zachęcają jednak do wsparcia finansowego opuszczonych dzieci i rodzin zastępczych w Ukrainie. Zbiórkę podczas biesiady poprowadzi Fundacja Warto Razem.
- Jednym z wydarzeń jest Biesiada Ukraińska. Poznańscy szefowie kuchni przygotowują prawie 800 porcji, dwóch sztandarowych dań kuchni ukraińskich, czyli barszczu ukraińskiego i ukraińskich pierogów. Będziemy nimi nieodpłatnie częstować. Będzie też muzyka na żywo – wystąpią ukraińscy artyści, którzy aktualnie mieszkają w Poznaniu
– dodaje Wojciech Lewandowski, pomysłodawca Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku.
Tegoroczna edycja organizowana jest przez Fundację Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku we współpracy z Estradą Poznańską. Pełen program dostępny jest na stronie www.ofds.pl.
U nas jest prawdziwy certyfikowany oscypek mleka owczego lub takie z przewagą 60 procent mleka owczego do 40 procent mleka krowiego. W ciągu czterech godzin, począwszy od etapu dojenia, jesteśmy w stanie zrobić około 20 oscypków. Mamy różne wielkości, bo nie każdy chce duże
– mówi Wojciech Komperda z Pienin Czorsztyńskich.
Jesteś świadkiem ciekawego wydarzenia? Skontaktuj się z nami! Wyślij informację, zdjęcia lub film na adres: [email protected]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?