Papryka, sałata, ogórek, pomidor, cebula i wiele innych warzyw to codzienność naszej kuchni. Jak zatem przechowywać warzywa, które kupujemy na zapas/ Czy marchewka i pietruszka mogą trafić do lodówki? A jakie warzywa nie lubią niskich temperatur panujących w lodówce? A wiecie, że niektóre warzywa powinno się przechowywać w wodzie?
- Przeczytaj: Te osoby nie powinny jeść rzodkiewki. Przy tych chorobach może zaszkodzić
Przygotowaliśmy dla Was poradnik, jak przechowywać warzywa w domu, aby dłużej były świeże i żebyśmy mogli je kupować na zapas.
Wśród warzyw, które nie lubią niskich temperatur znajdziecie miedzy innymi cebulę, czosnek, pomidora czy cukinie. Także ziemniaki nie powinny być przechowywane w lodówce. Najlepszym miejsce dla tych warzyw jest zwykle sucha i ciemne miejsce w którym temperatura nie jest wyższa niż 10-12 stopni.
Warzywa podobnie jak inne produkty można mrozić. Warto wiedzieć, że niektóre z nich wymagają blanszowania, czyli krótkotrwałego obgotowania w gorącej wodzie, a następnie szybkiego zanurzenia w wodzie z lodem. Dotyczy to między innymi brokułów czy kalafiorów.
Tak najlepiej przechowywać warzywa
W galerii poniżej zobaczcie, jak najlepiej trzymać warzywa. Zobaczcie, co powinno trafić do lodówki i na którą półkę:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?