Combra z sarny, gorzka czekolada i kasza jaglana - danie z tych składników zachwyciło jury finału Kulinarnego Pucharu Polski i zapewniło kucharzom z Poznania zwycięstwo. O tytuł "Najlepszego z Najlepszych" od półfinału walczyło 13 kucharskich drużyn z całej Polski.
Zobacz również:
MTP: Rozpoczęły się targi Polagra. Swoją ofertę prezentuje blisko tysiąc firm [ZOBACZ ZDJĘCIA]
W skład każdej drużyny Kulinarnego Pucharu Polski wchodziły dwie osoby - szef kuchni i kucharz pomocniczy. A wymagające jury oceniało ich za niemal wszystko - od przygotowania stanowiska, przez czas pracy i obróbkę produktów, po smak gotowego dania oraz jego prezentację. W finale najwyższe noty dostali Jakub Walczak i Tomasz Zdrenka z hotelu Platinum Palace.
Nagrodą dla najlepszych kucharzy jest 15 tys. zł oraz zagraniczne szkolenie kulinarne. Wygrana gwarantuje im też udział w przyszłorocznym półfinale Kulinarnego Pucharu Polski, który standardowo odbędzie się podczas Polagry na Międzynarodowych Targach Poznańskich.
Targi branży spożywczej Polagra w czwartek dobiegły końca. I znów pobiły rekord. Najpierw imprezę Smaki Regionów odwiedziło ponad 25 tysięcy osób (to o 20 procent więcej niż w ubiegłym roku), a potem - przez cztery dni - Polagrę zwiedziło ok. 50 tys. osób. Wśród profesjonalistów ogromną popularnością cieszyły się spotkania z zagranicznymi odbiorcami m.in. z Libanu, Palestyny, Jemenu, Algierii, Grecji i Egiptu.
NAJNOWSZE INFORMACJE Z POZNANIA I WIELKOPOLSKI: GLOSWIELKOPOLSKI.PL
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?