18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Poznań: "Wianki ze smakiem" - pokazy mistrzów kuchni i degustacje potraw

Elżbieta Podolska
Gruszka z gorzką czekoladą i kwaśnymi wiśniami - Toga
Gruszka z gorzką czekoladą i kwaśnymi wiśniami - Toga
W sobotę warto zajrzeć do trzech poznańskich restauracji: Wiankowa przy ulicy Wiankowej, Toga na placu Wolności i Pod Dzwonkiem na Garbarach. Powód? Trzech mistrzów kuchni przygotowało interesującą imprezę pod nazwą "Wianki ze smakiem".

Podczas niej będzie można nie tylko znakomicie zjeść, popróbować kulinarnych nowości, ale tez zobaczyć jak tworzą prawdziwi mistrzowie i wiele się od nich nauczyć. Wszystko rozpocznie się w Wiankowej nad Maltą o godz. 13, gdzie zobaczymy, jak powstaje pieróg jednej nocy.

"Wianki ze smakiem" rozpoczną się o godz. 13 w Wiankowej pokazem kulinarnym szefa kuchni - Adama Dzikowskiego, podczas którego opowie on o procesie powstawania wyjątkowego dania serwowanego przez niego tego dnia - Pieroga jednej nocy, swych
kulinarnych inspiracjach i nie tylko.

Następnie, o godzinie 15 szef kuchni Togi w zaprasza na warsztaty kulinarne, których główną tematykę stanowić będą wszelakie wariacje na temat pierogów. Jakie są najsmaczniejsze nadzienia? Jakich rodzajów ciasta możemy użyć i jak je przygotować? Tego,
oraz wielu innych, interesujących rzeczy, będzie można dowiedzieć się właśnie podczas warsztatów w Todze. Chętni będą nawet mieli okazję wykazać się zdolnościami lepienia pierogów! W specjalnym menu przygotowanym na ten dzień znajdziemy takie przysmaki jak smakowite pierożki z malinami oraz pyszne sałaty udekorowane rozmaitymi, jadalnymi kwiatami i ostrygami, które w Polsce serwowane są jako tradycyjny afrodyzjak już od XVI wieku.

Możesz wiedzieć więcej! Kliknij i zarejestruj się: www.gloswielkopolski.pl/piano

W Oberży Pod Dzwonkiem o godzinie 19 podczas pokazu kulinarnego szef kuchni zaprezentuje sposoby przygotowywania wyjątkowych dań serwowanych przez niego tylko podczas "Wianków ze smakiem". Będzie można dowiedzieć się jak przyrządzić pyszną sałatkę z
krewetkami oraz pobudzający zmysły tatar z łososia w wianuszku z marynowanych buraczków i ziół udekorowanym kozim serem i kawiorem. Na deser szef kuchni poleca smakowite racuszki z wiśniami lub malinami. To jednak nie koniec atrakcji w Oberży Pod
Dzwonkiem - przy wcześniejszej rezerwacji stolika dla Pań bar serwuje drinki z palemką i tym podobne atrakcje, a dla Panów z różą w zębach lub goździkiem w butonierce małe piwko gratis! Oprócz tego przez cały wieczór obowiązuje 20% zniżka na całą kartę.

Zataczając swoisty wianek imprezę zakończymy tam, gdzie ją rozpoczęliśmy - w Restauracji Wiankowa. O godz. 21 szef kuchni uraczy gości wieczorową wariacją na temat swego popisowego dania, serwując Pieroga jednej nocy… z dodatkiem lubczyku. Oprócz tego zmysły pobudzi też aromatyczna gruszka w czekoladzie z dodatkiem chilli. W Wiankowej czeka jeszcze więcej atrakcji - wśród wszystkich par, które wcześniej zarezerwują stolik, rozlosowana zostanie butelka pysznego szampana. Dodatkowo, wszystkie panie, które przyjdą do Wiankowej z kwiatem we włosach lub czerwonymi bądź pomarańczowymi koralami otrzymają kieliszek wina do kolacji gratis.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski