Przepis na żurek wielkanocny od koła gospodyń wiejskich ze Stefanowa

RED
Przepis na żurek wielkanocny od koła gospodyń wiejskich ze Stefanowa
Przepis na żurek wielkanocny od koła gospodyń wiejskich ze Stefanowa archiwum
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich ze Stefanowa, w kuchni czują się jak ryby w wodzie. Biorą udział w kiermaszach świątecznych. Na życzenie potrafią wyczarować smaczną potrawę. Panie zgodnie mówią, że na wielkanocne śniadanie musi być żurek z dodatkiem suszonych grzybów. Oto ich popisowe danie.

Składniki:

  • 3 litry wywaru z jarzyn,
  • ok. 1 litra żuru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • liść laurowy,
  • 3-4 ziela angielskie,
  • 1 łyżeczka chrzanu,
  • szczypta majeranku,
  • kilka suszonych grzybów,
  • sól do smaku,
  • śmietana 18% według uznania,
  • biała kiełbasa,
  • ugotowane na twardo jajka.

Sposób przygotowania:
Do wywaru wrzucić: ziele angielskie, liść laurowy, grzyby i gotować około 15 minut, następnie wlać żur do smaku, dodać chrzan, majeranek, delikatnie zeszklony na maśle czosnek i zagotować dodając pokrojoną białą kiełbasę. Całość ponownie zagotować. Po zestawieniu z ognia dodać według uznania śmietanę. Podawać z pokrojonymi na cząstki jajkami.

Zobacz wideo:

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji ze Zbąszynia szukaj zawsze na stronie www.zbaszyn.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski