Składniki:
- 3 litry wywaru z jarzyn,
- ok. 1 litra żuru,
- 2 ząbki czosnku,
- liść laurowy,
- 3-4 ziela angielskie,
- 1 łyżeczka chrzanu,
- szczypta majeranku,
- kilka suszonych grzybów,
- sól do smaku,
- śmietana 18% według uznania,
- biała kiełbasa,
- ugotowane na twardo jajka.
Sposób przygotowania:
Do wywaru wrzucić: ziele angielskie, liść laurowy, grzyby i gotować około 15 minut, następnie wlać żur do smaku, dodać chrzan, majeranek, delikatnie zeszklony na maśle czosnek i zagotować dodając pokrojoną białą kiełbasę. Całość ponownie zagotować. Po zestawieniu z ognia dodać według uznania śmietanę. Podawać z pokrojonymi na cząstki jajkami.
Zobacz wideo:
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji ze Zbąszynia szukaj zawsze na stronie www.zbaszyn.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?