Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ta kremowa tofucznica potrafi zaskoczyć. Najlepszy przepis bez grama jajek. Wypróbuj smakowite danie nie tylko dla wegan

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Kremową tofucznicę można podawać w identyczny sposób jak tradycyjną jajecznicę. Świetnie smakuje doprawiona czarną solą o siarkowym aromacie.
Kremową tofucznicę można podawać w identyczny sposób jak tradycyjną jajecznicę. Świetnie smakuje doprawiona czarną solą o siarkowym aromacie. Aleksandra Tracz/materiały prasowe Wydawnictwo Filia
Kremowa tofucznica to nie lada gratka dla miłośników kuchni roślinnej, choć fani mięsa również mogą urozmaicić sobie poranny posiłek. Pomysłowa alternatywa wobec dobrze znanej jajecznicy może być podana z pomidorami, podsmażoną cebulą, a nawet z pieczonymi warzywami. Przepis pochodzi z książki „Oh Veggie” autorstwa Aleksandry Tracz.

W skrócie

Aleksandra Tracz zdradza, że jajecznica, zwana przez nią w czasach studenckich „jajówą” była niezwykle popularnym daniem. Czytelnikom poleca bezjajeczną wersję na bazie tofu. Autorka książki nauczyła przepisu najpierw swojego przyszłego męża, który nie jada jajek. Najważniejszymi składnikami, poza tofu, są suszone pomidory, pieczarki i cebula. Ważna jest także odpowiednia przyprawa do tofucznicy, która nada im jajeczny smak. Wśród nich jest czarna sól, nieaktywne płatki drożdżowe oraz kurkuma.

Tofucznica – przepis na śniadanie

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składnik:

  • 1 łyżeczka oliwy do smażenia,
  • 1 mała cebula,
  • 50 g pieczarek,
  • kilka suszonych pomidorów z zalewy,
  • 200 g tofu naturalnego.

Przyprawy:

  • 1 lub 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych,
  • 1/4 łyżeczki czarnej soli,
  • szczypta kurkumy,
  • łącznie szczypta papryki słodkiej i wędzonej.

Dodatkowo (do podania):

  • sos sriracha,
  • sos sojowy,
  • szczypiorek,
  • grzanki z domowego chleba.

Czytaj także: Makaron ze smażonym tofu i kapustą pak choy. Przepis na postny obiad z tofu

Jak zrobić tofucznicę?

Przygotowanie:

  1. Na łyżeczce oliwy podsmażam pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaję pokrojone pieczarki, posiekane suszone pomidory i podsmażam przez kilka minut.
  2. Tofu dokładnie odsączam, kruszę w dłoniach, dorzucam na patelnię i podsmażam z warzywami i pieczarkami.
  3. Następnie doprawiam: dodaję kolejno płatki drożdżowe, czarną sól, kurkumę oraz paprykę.
  4. Całość podsmażam przez kilka minut na wolnym ogniu.
  5. Doprawiam jeszcze dodatkowo zwykłą solą, pieprzem, odrobiną sosu sojowego, srirachą i posypuję szczypiorkiem. Serwuję na grzankach z domowego chleba.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Filia z książki „Oh Veggie” autorstwa Aleksandry Tracz. Premiera publikacji zaplanowana jest na 25 października 2023 roku.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Ta kremowa tofucznica potrafi zaskoczyć. Najlepszy przepis bez grama jajek. Wypróbuj smakowite danie nie tylko dla wegan - Strona Kuchni

Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski