Tradycje wielkanocne. Różne w różnych częściach Polski

Anastazja Bezduszna
Anastazja Bezduszna
Tradycje wielkanocne. Różne w różnych częściach Polski Wojciech Matusik
Zwiedzając zaledwie cztery krańce Polski, wpaść można w zdumienie i zachwyt nad mnogością nieznanych w innych częściach kraju świątecznych obyczajów i tradycji.

Strząska, szołdra, chrzanówka, młodzowy kuch, prażnica, studzienina - niejeden wprawiony w kulinarnych bojach kucharz miałby niemały kłopot z rozszyfrowaniem potraw kryjących się za tymi egzotycznymi nazwami. A kulinaria to dopiero początek, jeśli chodzi o osobliwości, jakie napotkać można w czasie Wielkanocy w różnych rejonach Polski.

Na Podlasiu z rozmachem
Kulinarne oblicze podlaskiej Wielkanocy jest wyjątkowe. Kluczową potrawą jest czerwony barszcz, który zazwyczaj kojarzy się z Wigilią. Tu niemniej przyrządzany jest z buraków kiszonych. Obowiązkową pozycją w menu jest również pascha oraz szołdra, czyli szynka wędzona.

Nie można też zapomnieć o sękaczu, którego nie trzeba przedstawiać miłośnikom regionalnych wypieków. Królową wielkanocnych potraw jest jednak babka w wersji wytrawnej, bo ziemniaczana.

- Ten prawdziwy podlaski rarytas w klasycznym wydaniu jest przygotowywany z utartych ziemniaków zmieszanych z podsmażonym boczkiem, doprawionych kminkiem i solą, a następnie zapieczonych w piekarniku na złocisty kolor. Możemy jednak wzbogacić jej smak różnymi dodatkami, na przykład żółtym serem - mówi Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej Mońki.

Małopolska o smaku chrzanu
Kuchnia wielkanocna Małopolski ma wiele do zaoferowania. Wyrazista i sycąca chrzanówka, pochodząca z wsi Lanckrona, cieszy się największą sławą wśród mieszkańców południowych krańców Polski. Regionalnym przysmakiem z krainy małopolskiej jest także strząska. Głównymi składnikami strząski - serwowanej na niedzielne śniadanie - są produkty, które znajdują się w wielkanocnej święconce. Przyrządza się strząskę z pokrojonych wędlin, jajek, chrzanu i przypraw zalewanych wodą i octem.

Kugiel świętokrzyski
Śledzie w occie i mięsny warkocz świętokrzyski to tylko początki tradycji Wielkanocnej z okolic Kielc. Od wielu lat w gminie Raków gospodynie na Wielkanoc piekły dzioniekiszkę w naturalnym jelicie wieprzowym lub wołowym. Podobnie jak w Wielkopolsce mamy bigos, tak w Świętokrzyskiem mają żeberka z kapustą. Kugiel, czyli placek ziemniaczany z zapieczonymi w środku kawałkami mięsa jedzą tam na świąteczne śniadanie.

Nadmorskie świętowanie
W Wielkanoc na Pomorzu skosztować można między innymi szynki w cieście, która smakuje równie apetycznie na zimno, jak i na ciepło. Dawniej najczęściej na śniadanie przyrządzana była prażnica, do dziś stanowiąca bardzo popularne danie śniadaniowe. Jest to bowiem nic innego jak jajecznica usmażona na boczku, będąca niemniej istnym rarytasem po czterdziestodniowym poście, w czasie którego jedzono tylko i wyłącznie żur oraz śledzie. Ze słodkości prym wiedzie młodzowy kuch obsypany kruszonką, czyli babka drożdżowa, przygotowywana także w wersji marchewkowej.

Wielkopolska studzienina
W wielu rejonach polski tradycyjną potrawą wielkanocną jest żurek. I choć w Wielkopolsce na jego kanwie wyrósł inny, bardzo ciekawy obyczaj. „Palenie żuru”, bo o nim mowa, polegało na rozbijaniu, zakopywaniu, a nawet paleniu garnków z żurem, który jako kluczowa potrawa postna tuż przed Wielkanocą zdecydowanie nie należał już do kanonu ulubionych dań. Po czterdziestu dniach ścisłej diety postnej, która w przeszłości obfitowała głównie we wspomniany żur oraz pyry z gzikiem, w poznańskich rejonach stawia się przede wszystkim na bardzo pożywne śniadanie. Dlatego też wielkopolski stół wielkanocny powinien być suto zastawiony głównie daniami mięsnymi. Obok tradycyjnych wędlin bardzo często podawana jest także galareta z wieprzowych nóżek, zwana studzieniną.

Misterium Męki Pańskiej na poznańskiej Cytadeli

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie