MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście. Wypróbuj przepis smakujący jak od babci. Oto najlepsza szarlotka, która zawsze wychodzi

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
od 16 lat
Szarlotka to jedno z popularniejszych ciast w Polsce. Prosty wypiek z jabłkami świetnie sprawdzi się jako deser podawany na podwieczorek. Wystarczy zaparzyć filiżankę świeżej kawy lub kubek herbaty, aby cieszyć się w pełni smakiem domowej szarlotki. Jesienią polecamy zrobić szarlotkę z uprażonymi jabłkami. Tak pyszną, że sięgnięcie po dokładkę.

W skrócie

Szarlotka to zdecydowanie uniwersalne ciasto, jakie można sobie wymarzyć. Można je jeść przez cały rok. Sezon na jabłka trwa we wrześniu i październiku. Wtedy użycie ich do ciast, deserów i dań wytrawnych jest niemal obowiązkowe. Aby wykorzystać efektywnie jabłka w kuchni, proponujemy przepis na szarlotkę. Wystarczy zrobić kruche ciasto, uprażyć jabłka, doprawić je cynamonem i zetrzeć ciasto na wierzchu. Oto klasyczna szarlotka na kruchym cieście, która urozmaici rodzinny obiad.

Szarlotka na talerzu, obok rozkruszone orzechy włoskie i w tle widoczne czerwone jabłka
Jeśli chcecie urozmaicić smak szarlotki, to polecamy zamienić 100 g mąki pszennej na zmielone orzechy włoskie. Dzięki temu powstanie najlepsza na świecie szarlotka na jesień. Anna Daniluk

Szarlotka – przepis na tradycyjne ciasto

Liczba porcji: około 16-20 kawałków,
Czas przygotowania: 2 godziny, w tym: 1 godzina chłodzenia ciasta w lodówce + około 40 minut pieczenia.
Stopień trudności: średni.

Składniki:
Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 g masła,
  • 3 żółtka,
  • 50 g cukru,
  • 80 g śmietany 12%,
  • 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej.

Nadzienie jabłkowe:

  • 1 kg jabłek,
  • 50 g cukru,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków,
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Opcjonalnie do piany bezowej:

  • 3 białka (pozostałe po zrobieniu kruchego ciasta),
  • 30 g cukru.

Jak zrobić szarlotkę?

Przygotowanie:
Szarlotka – ciasto kruche:

  1. Z wymienionych składników należy zagnieść gładkie ciasto.
  2. Ciasto trzeba podzielić na dwie części. 1/3 ciasta ma być pozostawiona do zrobienia kruszonki na cieście. Ciasto odkładamy do lodówki na około godzinę.
  3. Formę (np.: tortownicę o średnicy 26 cm) wysmarowaną masłem i obsypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia wylepić dwiema trzecimi ciasta na spodzie. Ciasto można też cienko rozwałkować i przełożyć na wałku do wybranej formy.
  4. Spód do szarlotki trzeba ponakłuwać widelcem i wstawić na 10 minut do nagrzanego piekarnika na 190°C.
  5. Wyjąć ciasto z piekarnika, jabłka wyłożyć na podpieczony spód.
  6. Opcjonalnie białka, które zostały po zrobieniu kruchego ciasta, można ubić z trzema łyżkami cukru i rozłożyć na cieście z masą jabłkową.
  7. Następnie pozostałą część ciasta należy zetrzeć na tarce lub porozrywać placami i ułożyć na wierzchu.
  8. Szarlotka powinna być wstawiona do piekarnika i pieczona przez 30-40 minut.
  9. Wierzch powinien być jasnobrązowy. Upieczoną szarlotkę należy ostudzić w formie. Wierzch można posypać cukrem pudrem.

Sprawdź także: Przepis na suszone jabłka

Nadzienie jabłkowe do szarlotki:

  1. W czasie, gdy ciasto chłodzi się w lodówce, należy przygotowywać jabłka.
  2. Owoce należy obrać i pokroić w cienkie plastry ostrym nożem lub na mandolinie.
  3. Na patelni trzeba rozpuścić łyżkę masła, wrzucić jabłka, podsmażyć i mieszać aż do zmięknięcia. Wtedy można dodać cukier i przyprawy.
  4. Na koniec jabłka na szarlotkę trzeba poddusić, aż się rozpadną i całość ostudzić.

Szarlotka – przepisy z całego świata

Ciasto z jabłkami znane jest w różnych wersjach na całym świecie. We Francji prym wiedzie tarta Tatin. Siostry Tatin wprowadziły do menu swojego hotelu wypiek, który był odwróconą szarlotką. Na dole kładzie się karmelizowane jabłka i następnie w formie przykrywa ciastem. Po upieczeniu i wystudzeniu szybkim ruchem przekręca się tortownicę do góry dnem. W Stanach Zjednoczonych natomiast sięga się po tartę z jabłkami (apple pie), czyli ciasto z jabłkami ozdabiane kratką z kruchego ciasta. Gdy znudzi wam się tradycyjna szarlotka, to łasuchom polecamy:

Mamy nadzieję, że któryś z przepisów przypadnie wam do gustu. Szczególnie że szarlotka przez zastosowane dodatki może mieć różne odsłony. A podana z gałką domowych lodów waniliowych stanie się wyjątkowym deserem. W kuchni polskiej z pokolenia na pokolenie przygotowuje się kołacz z jabłkami. Warto pamiętać o tym tradycyjnym wypieku nie tylko od święta. A jeśli chcecie szybko cieszyć się namiastką szarlotki zachęcamy do zrobienia pieczonej owsianki z jabłkami cynamonem.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście. Wypróbuj przepis smakujący jak od babci. Oto najlepsza szarlotka, która zawsze wychodzi - Strona Kuchni

Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski