Volkswagen wycofuje mięso ze swoich stołówek. Wszystkie stołówki w fabryce mają być wegetariańskie. Co na to pracownicy?

AD
Volkswagen wycofuje mięso ze swoich stołówek. Wszystkie stołówki w fabryce mają być wegetariańskie. Co na to pracownicy?
Volkswagen wycofuje mięso ze swoich stołówek. Wszystkie stołówki w fabryce mają być wegetariańskie. Co na to pracownicy? Adrian Wykrota
Udostępnij:
Zakładowa stołówka Volkswagena oferuje tylko potrawy bezmięsne. Decyzja ma być motywowana prośbami pracowników i pracowniczek, a także wdrażaniem strategii zrównoważonego rozwoju. Obecnie zmiana dotyczy jedynie fabryki Volkswagena w Wolfsburgu. Według zapowiedzi, do 2025 wszystkie stołówki w fabryce mają być wegetariańskie. Czy rezygnacja z mięsa jest możliwa również w fabrykach w Polsce?

Koniec z mięsem w fabryce Volkswagena

Z menu na stołówce fabryki Volkswagena w Wolfsburgu zniknęło mięso, co oznacza, że pracownicy nie zjedzą już w pracy popularnych wieprzowych kiełbasek (currywurst).

Szefostwo Volkswagena podkreśla jednak, że nie będą to monotonne dania, a kucharze będą korzystać z około 150 przepisów. Zmiany na początku objęły władze koncernu, ale do 2025 r. wszystkie restauracje w fabryce mają być wegetariańskie. Ma to pozytywnie wpłynąć na zdrowie pracowników i obniżyć emisję CO2.

Czy w Poznaniu również zabraknie mięsa dla pracowników?

Posłanka Sylwia Spurek, w reakcji na decyzję koncernu, stwierdziła:

- Takich miejsc w Europie, gdzie odchodzi się od dań mięsnych na rzecz potraw wegańskich, będzie przybywać. Coraz więcej ludzi zaczyna zdawać sobie sprawę, że musimy zmieniać swoje nawyki żywieniowe, aby ratować klimat. Już niedługo podobnie będzie w Polsce.

Czy faktycznie możemy spodziewać się podobnych zmian w naszym kraju?

- Nie rozmawialiśmy jeszcze na ten temat, ale jeśli taki pomysł wejdzie w życie, to pracodawca musi się do nas zgłosić i będziemy na ten temat dyskutowali. Uważam jednak, że pracownicy powinni mieć możliwość wyboru, czyli tak, jak jest teraz - dostępne opcje mięsne, wegańskie i wegetariańskie

- mówi Piotr Olbryś, szef Solidarności w Volkswagen Poznań.

Patrycja Kasprzyk, rzeczniczka Volkswagen Poznań przekazuje, że w fabryce pracują zarówno osoby na diecie mięsnej i bezmięsnej, a jadłospis opracowywany jest pod kątem preferencji pracowników.

- W każdej z kantyn zlokalizowanych w zakładach spółki pracownicy mają do wyboru zarówno tradycyjne dania kuchni polskiej, śniadaniowe jak i obiadowe, ale także posiłki bezmięsne, sałatki warzywne, jogurty, zdrowe przekąski i owoce. W kwestii odżywiania decyzję pozostawiamy samym pracownikom, choć w ramach często prowadzonych działań profilaktycznych i edukacyjnych podkreślamy wagę właściwej i zbilansowanej diety

- dodaje Patrycja Kasprzyk.

Gdzie zjeść wegańsko w Poznaniu? Przejdź do galerii i sprawdź->

1 listopada. Światowy Dzień Weganizmu. Najlepsze restauracje...

Nowe obostrzenia od 15 grudnia!

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

L
Lolek
Ale mi demokracja zwykły dyktat, jak ktoś nie chce jeść mięsa to niech nie je ale dlaczego od razu wszystkich do tego zmuszać?
G
Gość
A pracownicy będą mieć siły do pracy,po zieleninie? Pani Spurek może tak siedząc w Brukseli nic nie robiąc to może tak pieprzyć.
Dodaj ogłoszenie