Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowe śniadanie

Milena Kochanowska
Jogurty i kefiry urozmaicą nasze śniadania
Jogurty i kefiry urozmaicą nasze śniadania
Co jeść na śniadanie, by ten najważniejszy w czasie dnia posiłek był zdrowy i pożywny radzi Jolanta Nalewaj, dietetyczka

Bardzo nie lubię śniadań, więc zwykle wypijam tylko szklankę wody i wybiegam z domu. Od pewnego czasu boli mnie rano żołądek, więc postanowiłam mimo wszystko zjadać przed pracą jakiś posiłek. Każda z koleżanek doradza mi jednak coś innego: jedna płatki, druga jogurty, a jeszcze inna twierdzi, że śniadanie powinno być konkretne, bo ma dostarczać nam dużo energii. Z czego naprawdę powinno się składać zdrowe śniadanie?

Śniadanie uważane jest przez wielu dietetyków za najważniejszy posiłek. Dostarcza energii na początek dnia. Oczywiście nie należy zapominać o tym, że pierwszy posiłek powinno się zjeść do 40 min od przebudzenia.

Wybór tego co zjemy na śniadanie zależy od wielu czynników. Należy wziąć pod uwagę to czy odchudzamy się, czy też chcemy przytyć, czy chorujemy przewlekle, a nawet to jaki rodzaj pracy wykonujemy. Jeżeli zmaga się pani ze zbędnymi kilogramami, śniadanie jest szczególnie ważne. Dostarczenie rano prawidłowej ilości składników pokarmowych powinno opanować późniejsze "napady" głodu.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

W zależności od naszych upodobań, śniadanie może być ciepłe lub "na zimno". Ciepłe śniadanie to dobry wybór na miesiące jesienne i zimowe. Przykładowo może to być jajecznica z warzywami, pieczarkami lub chudą wędliną, ciepłe mleko z płatkami zbożowymi muesli. "Na zimno" polecam pełnoziarniste pieczywo z dodatkami warzywnymi, pasty z sera twarogowego, ser twarogowy z olejem lnianym i warzywami, koktajle na bazie jogurtu i owoców.

Błędem jest myślenie, że śniadanie ma być "konkretne" i zawierać dużo energii. Nie każdy bowiem ma takie samo zapotrzebowanie na kalorie. Rozkład energii z pożywienia musi być równomiernie rozłożony na cały dzień. Prawidłowo śniadanie (przy 5 zalecanych posiłkach dziennie) powinno zawierać ok 20-25 proc. energii przewidzianej na cały dzień. P

Polecam przepis na owsiankę (porcja dla 4 osób): zalej 200g płatków owsianych 400 ml mleka i podgrzej. Zetrzyj do owsianki 1 jabłko, dodaj łyżkę miodu naturalnego i wymieszaj. Podawaj owsiankę polaną jogurtem naturalnym z dodatkiem ulubionych owoców i posypaną płatkami migdałów lub orzechami włoskimi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski