Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak wybrać dobrego, świeżego wigilijnego karpia? NAJLEPSZY KARP NA ŚWIĘTA, PRZEPISY

Katarzyna Sklepik
Jak wybrać dobrego, świeżego wigilijnego karpia? NAJLEPSZY KARP NA ŚWIĘTA
Jak wybrać dobrego, świeżego wigilijnego karpia? NAJLEPSZY KARP NA ŚWIĘTA 123rf
Jak wybrać dobrego, świeżego wigilijnego karpia? Ryba na wigilijnym stole, to jedna z 12 tradycyjnych potraw. W wielu domach jest ona podstawą udanej wigilijnej wieczerzy. Oprócz tradycyjnego karpia serwowanego na różne sposoby – smażony, karp z nadzieniem, panierką, polski karp, po żydowsku, w galarecie, czy zakąsek ze śledzi, spotyka się różnego rodzaju ryby. Niektórzy serwują mintaja, łososia, tuńczyka, pangę czy tilapię.

Jak wybrać dobrego, świeżego wigilijnego karpia? NAJLEPSZY KARP NA ŚWIĘTA

Jak poznać czy karp jest świeży? Świeżość ryby to nie tylko gwarancja smaku, ale przede wszystkim bezpieczeństwo spożycia.

- Kupując surową rybę należy zwrócić uwagę już na jej skórę, która powinna być błyszcząca i śliska. Oczy muszą być szklane, niezaciągnięte białkiem, a skrzela lekko różowe. Surowe filety lub dzwonka wybierajmy błyszczące, nieobeschnięte i trzymane w lodzie. Mrożone filety powinny być pojedyncze, błyszczące i nie za ciężkie od nadmiaru lodu. Zlepione po kilka sztuk oznaczają, że już były odmrożone i ponownie zamrożone - tłumaczy Agnieszka Piskała, specjalista ds. żywienia.

ZOBACZ:**Jak wybrać karpia na Wigilię?**

Jak często uwzględniamy ryby w swoim jadłospisie? Polacy średnio spożywają rybę raz na dwa tygodnie, wyjątkiem są święta Bożego Narodzenia. W sumie spożywamy około 13 kilogramów rocznie, a średnia w Unii Europejskiej wynosi - 22 kg.

TUTAJ znajdziesz przepisy na potrawy wigilijne

Jakie korzyści płyną z jedzenia ryb?
- Białko ryb wspomaga odpowiedni wzrost i rozwój. Zawartość korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych zapewnia odpowiednio nawilżoną skórę oraz mocne i błyszczące włosy. Najwięcej mają ich ryby morskie, na przykład mintaj, morszczuk, śledź, łosoś, tuńczyk - wymienia Agnieszka Piskała. - Wśród różnych gatunków ryb można jednak znaleźć takie, które charakteryzują się niską zawartością tłuszczu, na przykład sola, dorsz, morszczuk. Te ryby są bardzo dobre dla tych, którzy chcą stracić na wadze. Natomiast ryby morskie dostarczają również ważnego w diecie jodu i są bardzo dobrym źródłem witamin A, D (szczególnie te tłuste) oraz witamin z grupy B.

ZOBACZ:**Przepis na zapiekanego karpia ze szpinakiem**

Jak Polacy przygotowują ryby? Najczęściej smażą ją w panierce, która jest bardzo kaloryczna i dostarcza nawet o 30 procent kalorii więcej ze względu na wchłonięty tłuszcz. Najlepszą metodą jest gotowanie ryby na parze lub upieczenie zawiniętej w pergamin, co sprawi, że posiłek będzie lekkostrawny i niskoenergetyczny.

- Dla poprawy smaku warto dodać aromatyczne zioła czy plasterki cytryny. Dobrym rozwiązaniem jest również ryba duszona, ale także śledź przygotowany na różne sposoby czy pasta z makreli – będą doskonale smakować - mówi ekspertka.

ZOBACZ:**Przepis na karpia w galarecie**

Jakie odmiany ryb są najzdrowsze? - W czołówce najzdrowszych ryb jest dorsz. To właśnie z niego pozyskuje się tran, a jego mięso zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin z grupy B, witamin A i D. W tuńczyku dodatkowo znajdziemy witaminę PP oraz selen poprawiający naszą odporność. Nie można zapomnieć też o naszym polskim śledziu. Ma bardzo mało kalorii, a 70 procent tłuszczu, jaki znajduje się w tej rybie to zdrowe kwasy tłuszczowe jednonasycone- i wielonienasycone. Dodatkowo śledzie zawierają też potas ułatwiający usuwanie wody z organizmu - dodaje Agnieszka Piskała.

Do zdrowych ryb możemy też zaliczyć łososia, makrelę, pstrąga oraz sardynki. Warto jeść więcej ryb morskich, ponieważ są bardziej wartościowe od słodkowodnych.

ZOBACZ:**Przepis na kremowego karpia**

Których gatunków ryb należy unikać? Przede wszystkim należy wystrzegać się tilapii i pangi. Obie ryby są tanie i łatwo dostępne, jednak niezdrowe. Tilapia karmiona jest preparatami manioku, soi, syntetycznymi witaminami oraz mączką rybną. Ponadto mięso tej ryby zawiera niekorzystną kombinację kwasów omega-3 i omega-6. Z kolei w filecie pangi znajdują się substancje syntetyczne, które pozbawiają rybę zdrowych kwasów omega-3. W ten sposób, zamiast pomóc organizmowi – zaszkodzimy.

Innym gatunkiem, z którym trzeba być ostrożnym jest ryba maślana. Zawiera w sobie nietrawione przez człowieka woski, będące przyczyną sensacji żołądkowo-jelitowych. Także znany wszystkim łosoś, zwłaszcza hodowlany często ma zbyt duże ilości hormonów wzrostu, a charakterystyczny różowo-pomarańczowy kolor to efekt mączki karotenowej. Nie jest ona trująca, ale karoten przekształca się w organizmie człowieka w witaminę A, której nadmiar jest kumulowany, co jest niebezpieczne dla zdrowia.

ZOBACZ:**Przepis na smażonego karpia**

Jak jeść rybę?

Podczas tak wyjątkowej kolacji, jaką jest Wigilia, trudności może nastręczać sposób jedzenia ryb. Na co dzień zwykle jemy ją nożem i widelcem. Jednak podczas uroczystej wieczerzy wigilijnej warto położyć na stole odpowiednie sztućce. Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest jedzenie ryby dwoma widelcami. Wprawdzie w wąskim gronie przyjaciół możemy w ten sposób spożywać tę potrawę, jednak na wyjątkowo uroczyste kolacje, w tym Wigilię, najlepiej zaopatrzyć się w specjalne sztućce do ryb.

Według przyjętych zasad, nożem i widelcem jemy wędzone łososie i węgorze, a także solone i marynowane śledzie. Zaś specjalne sztućce – nieostry, skośnie zakończony i szeroki nóż oraz szeroki widelec stosujemy do ryb pieczonych, smażonych i gotowanych.

ZOBACZ:**Przepis na rybę po grecku**

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski