Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku po raz 15. w Poznaniu. Na Starym Rynku będą regionalne specjały, warsztaty i konkursy [12-15 sierpnia]

Weronika Błaszczyk
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku po raz 15. w Poznaniu. Na Starym Rynku będą czekały dobra kuchnia, warsztaty i konkursy
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku po raz 15. w Poznaniu. Na Starym Rynku będą czekały dobra kuchnia, warsztaty i konkursy Waldemar Wylegalski
Wielkopolskie sery, nalewki z Lubelszczyzny, wędliny i sękacze z Podlasia oraz wina z Dolnego Śląska to tylko niewielka część propozycji, których będzie można skosztować podczas Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu.

Od 12 do 15 sierpnia na poznańskim Starym Rynku odbędzie wielki Jarmark Dobrego Smaku – najważniejsza część Festiwalu Dobrego Smaku. Podczas niego będzie można spróbować regionalnych wyrobów z różnych części Polski. Pojawią się m.in. sery, wędliny, ryby, sękacze oraz nalewki i piwa rzemieślnicze. Będzie również okazja zaopatrzyć się w miody, przetwory i prawdziwy chleb.

Jarmark Dobrego Smaku 2021: Najważniejsze atrakcje

Co więcej, nie zabraknie też tradycyjnych potraw z odległych miejsc świata m.in. z Węgier, Turcji, Azerbejdżanu czy Wietnamu.

Zupełną nowością jest konopne gotowanie. W 10 wybranych lokalach będzie można spróbować „pyry à la Makłowicz”, przygotowane przez poznańskich kucharzy zainspirowanych autorskim przepisem Roberta Makłowicza na konopne pyry z gzikiem.

W czasie dwudniowej imprezy na MTP odbędzie się także szereg wydarzeń towarzyszących m.in. gala wręczenia nagród Konkursu Greater Poland, pokazy wrestlingu, Piwna Joga, czyli połączenie jogi z zabawą i Piwna Matura (test z wiedzy o piwowarstwie), a także Silent Disco. Zaplanowano również Poznańską Piwną Milę, czyli bieg na 1600 metrów z obowiązkowymi przerwami na małe piwo.Zobacz kolejne zdjęcia --->

Poznańskie Targi Piwne 2021: Na MTP browary rzemieślnicze i ...

W tym roku będzie miał miejsce także Festiwal Polskich Alkoholi Rzemieślniczych. W ramach niego będą mogły zaprezentować się małe destylarnie.

Oprócz jarmarku Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku przygotował liczne warsztaty oraz konkursy zarówno dla zawodowców, jak i amatorów. Ci pierwsi będą rywalizować w konkursie na najlepszą potrawę ze śledzia, z kolei amatorzy mogą wziąć udział w turnieju Polska Nalewka Roku. Każdy chętny może przesłać swój domowy wyrób do 14 sierpnia.

- Od samego początku festiwalu stawialiśmy sobie dwa cele. Po pierwsze chcieliśmy promować dobrej jakości produkt regionalny i cel ten w zasadzie udało się nam osiągnąć. Tego typu imprez w Polsce jest kilkadziesiąt i wszyscy wiemy, że dobrej jakości regionalne produkty od lokalnych producentów są lepsze niż przemysłowe supermarketowe jedzenie. Drugim celem jest przypominanie, że kuchnia to niezwykle ważny element kultury. A codzienny stół jest tak samo ważnym elementem, jak język, dziedzictwo malarskie czy muzyczne

– mówi Wojciech Lewandowski, organizator festiwalu.

Ponadto w piątek i sobotę na przybyłych gości będą czekać pokazy kulinarne i koncerty.

Będzie nowe święto państwowe?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie