Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pieczone mięso na wielkanocny stół. Polecamy!

Anastazja Bezduszna
Anastazja Bezduszna
Szynka duszona w sosie szałwiowym - przepis:Składniki: 1 kg szynki wieprzowej, 1 doniczka szałwii, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 ząbki czosnku, 3 szklanki wywaru cielęcego, 1 cebula, 1 marchew, 1 łodyga selera,  3 łyżki oleju, 1/3 kostki masła, pół szklanki śmietany 33%, Sposób  przygotowania: Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Marchewki i selera myjemy i kroimy w duża kostkę. W garnku - najlepiej z szerokim dnem - rozgrzewamy olej i 2 łyżki masła. Wkładamy mięso i smażymy, aż się zrumieni z każdej strony. Dodajemy pokrojone jarzyny i cebulę. Następnie wlewamy bulion, ziele angielskie i liść laurowy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny, aż mięso zmięknie. Mięso wyjmujemy z garnka i odkładamy w ciepłe miejsce. Wywar przecedzamy przez sito, gotujemy, aż zredukuje się do połowy objętości. Czosnek kroimy w plasterki, a szałwię siekamy, przesmażamy na 2 łyżkach masła i dodajemy do wywaru. Dodajemy też śmietanę. Kiedy sos zgęstnieje, zostawiamy go 5 minut na małym ogniu, na końcu dodajemy resztę masła i doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę kroimy w plastry i polewamy sosem. Podajemy z bukietem pieczonych warzyw korzeniowych.
Szynka duszona w sosie szałwiowym - przepis:Składniki: 1 kg szynki wieprzowej, 1 doniczka szałwii, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 ząbki czosnku, 3 szklanki wywaru cielęcego, 1 cebula, 1 marchew, 1 łodyga selera, 3 łyżki oleju, 1/3 kostki masła, pół szklanki śmietany 33%, Sposób przygotowania: Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Marchewki i selera myjemy i kroimy w duża kostkę. W garnku - najlepiej z szerokim dnem - rozgrzewamy olej i 2 łyżki masła. Wkładamy mięso i smażymy, aż się zrumieni z każdej strony. Dodajemy pokrojone jarzyny i cebulę. Następnie wlewamy bulion, ziele angielskie i liść laurowy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny, aż mięso zmięknie. Mięso wyjmujemy z garnka i odkładamy w ciepłe miejsce. Wywar przecedzamy przez sito, gotujemy, aż zredukuje się do połowy objętości. Czosnek kroimy w plasterki, a szałwię siekamy, przesmażamy na 2 łyżkach masła i dodajemy do wywaru. Dodajemy też śmietanę. Kiedy sos zgęstnieje, zostawiamy go 5 minut na małym ogniu, na końcu dodajemy resztę masła i doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę kroimy w plastry i polewamy sosem. Podajemy z bukietem pieczonych warzyw korzeniowych. ABC Kuchni
Pieczone mięso na wielkanocny stół? Mamy dla Was przepisy na mięsne specjały od szefów kuchni z restauracji i catering 3 Kolory z grupy ABC Kuchni - Krzysztofa Kucharskiego, Ryszarda Michalowskiego i właściciela Hieronima Jurgi.

W naszej galerii znajdziesz przepis na szynkę duszoną w sosie szałwiowym, pierś kaczki sous vide z sosem żurawinowym, wątróbki drobiowe w sosie malinowo-balsamicznym i faszerowaną pieczoną golonkę w glazurze. Sprawdź!

Misterium na poznańskiej Cytadeli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski