Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Poznań: Konkurs Gęsina na imieninach. Będą rywalizować na najlepiej przyrządzoną wielkopolską gęsinę

Bogna Kisiel
Bogna Kisiel
W ubiegłym roku na Imieninach Ulicy Święty Marcin obok rogali świętomarcińskich królowała gęsina
W ubiegłym roku na Imieninach Ulicy Święty Marcin obok rogali świętomarcińskich królowała gęsina Waldemar Wylegalski
Po raz drugi odbędzie się konkurs Gęsina na imieninach. Na zgłoszenia zainteresowanych udziałem w tej rywalizacji organizatorzy czekają do 28 października. Kto serwuje najlepsze dania z gęsiny, dowiemy się 30 października.

Dania będą oceniane w dwóch kategoriach – danie główne i przystawka. Dwuosobowe zespoły będą miały 70 minut na przygotowanie dwóch dań i podanie ich na sześciu talerzach.

Rywalizacja odbędzie się w poznańskich hotelu Moderno. Rozpocznie się o godzinie 10. Zmaganiom mistrzów kuchni będzie mogła przyglądać się publiczność. Co więcej, obserwatorzy – wśród których zapewne nie zabraknie smakoszy gęsiny – będą mogli skosztować konkursowych specjałów.

– Polskie tradycje i zwyczaje jakoś nam umykają i bledną. Wraz z naszymi partnerami staramy się promować i propagować regionalne dziedzictwo i tradycyjne, w tym wypadku wielkopolskie, smaki. Jedną z takich nie tylko smacznych, ale i zdrowych tradycji była właśnie gęsina – mówi Juliusz Podolski, prezes Krajowej Rady Gastronomii i Cateringu, pomysłodawca konkursu. – Jeszcze w połowie XIX wieku nikt nie wyobrażał sobie kolacji na świętego Marcina bez pieczonej gęsi. Poprzez konkurs chcemy nie tylko przypomnieć tę tradycję, ale także zachęcić Wielkopolan do spożywania gęsi.

Konkurs „Gęsina na imieninach” ma charakter ogólnopolski. Jego organizatorami są: Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu, Ogólnopolski Cech Rzeźników Wędliniarzy Kucharzy, Poznański Klub Biesiadników oraz hotel Moderno.

Rok temu do rywalizacji stanęło 19 ekip z Poznania, Leszna, Kępna, Puszczykowa, Wrześni i gospodarstwo agroturystyczne z województwa lubuskiego.

Przypomnijmy, że „Gęsina na imieninach” jest już stałym elementem obchodów Święta Niepodległości oraz Imienin Ulicy Święty Marcin. W ubiegłym roku 11 listopada na Starym Rynku zorganizowano pod takim hasłem Festyn Kulinarny. W ramach tego wydarzenia odbyły się m.in. prezentacje zawodowych kucharzy, warsztaty kulinarne i plastyczne.

POLECAMY:

Zobacz też: Jak przygotować gęsinę?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski